SEGRE

MERCATS AGROALIMENTARIS

El preu de l'oli d'oliva a Itàlia arriba als 6,50 € en origen davant dels 2,62 euros d'Espanya

Segons COAG, que alerta que en molts casos ni s’aconsegueix cobrir costos de producció

Recollida d'olives

El preu de l'oli d'oliva a Itàlia arriba als 6,50 € en origen davant dels 2,62 euros d'EspanyaLleida TV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un quilo d’oli a Itàlia es paga en l’arrancada del mes de febrer a més del doble que al mercat en origen a Espanya, segons va denunciar ahir la Coordinadora d’Organitzacions Agràries i Ramaderes (COAG), de la qual forma part JARC. Les últimes dades posen de manifest que en la setmana de l’1 al 7 de febrer el preu mitjà de l’oli d’oliva en origen es pagava a 2,46 euros el quilos i a 2,62 euros el quilo el verge extra.

Es tracta de preus que, adverteix l’organització agrària, es troben per sota dels llindars de rendibilitat. Fa al·lusió a un informe de l’Associació Espanyola de Municipis de l’Olivera (AEMO), que en un estudi del 2012 fixava en 2,73 euros el cost mitjà per produir un quilo d’oli. Aquests preus criden encara més l’atenció si els comparem amb els registrats a Itàlia, on el verge extra se situava aquella mateixa setmana (5 de febrer) entre 6,10 i 6,20 euros el quilo, segons les dades de la Cambra de Comerç de Bari.

COAG, de la qual forma part JARC, reclama que no es vengui a preus per sota de la rendibilitat

La reducció de producció d’oli d’oliva a la resta del món, a causa de la contraanyada de l’oliverar i als temporals, no ha repercutit fins al moment en una pujada de preus a Espanya. COAG afegeix que el ministeri d’Agricultura va afirmar a la Taula Sectorial de l’Oli d’Oliva i l’Oliva de Taula, les cotitzacions de la categoria verge extra a tots els mercats internacionals són superiors a les existents a Espanya.

Després dels bons preus que es van registrar la campanya 2016/2017, la passada (2017/18) va destacar per una baixada del voltant d’un 24 per cent de mitjana. En aquesta línia, l’organització agrària alerta que aquest any la situació no sembla que millori. L’any 2019 va començar, segons el POOLred, amb un preu mitjà de l’oli d’oliva de 2,51 euros el quilo en origen i de 2,65 euros per quilo el verge extra, cosa que significa aproximadament un euro menys que un any abans, quan el preu mitjà de l’oli d’oliva era de 3,56 euros el quilo i el del verge extra, de 3,62 euros el quilo.

Per això, COAG torna a fer una crida al sector i a la venda ordinària d’oli per les cooperatives, perquè no es vengui l’oli d’oliva a preus per sota de la rendibilitat. Especialment, perquè segons la seua opinió no es donen les circumstàncies per fer-ho.

D’una banda, la producció serà inferior a la prevista, a causa del baix rendiment del fruit en bona part de zones productores i, d’altra banda, el menor volum d’oli que s’espera a nivell internacional, amb collites fins i tot un 50 per cent inferior en països com Itàlia. Segons la llei de l’oferta i la demanda considera que els preus haurien d’estar clarament per sobre dels costos.

El país és un dels grans mercats per al producte de Lleida Itàlia es manté com un dels grans mercats exteriors de l’oli d’oliva de Lleida, un país amb un volum de compres que acostuma a oscil·lar en funció dels volums de producció de les dos zones. Així dcons, grans envasadors italians continuen utilitzant el producte de gran qualitat de Lleida per complementar la seua producció. Entre els mesos de gener i novembre de l’any passat, i a l’espera de les dades oficials del desembre, Itàlia va comprar a Lleida oli per valor de 25,63 milions d’euros. A l’exercici anterior, les vendes havien arribat a 43,67 milions. Pràcticament tot correspon a oli verge extra. Pel que fa a volum, s’ha passat dels 11,367 milions de quilos del 2017 als 8,203 milions entre els mesos de gener i novembre de l’any passat.

tracking