SEGRE

SANITAT ANIMAL

Dos detinguts per portar senglars amb pesta a Bèlgica

Un guarda forestal i un gestor de caça els van entrar de països de l’Est || La fauna salvatge, gran risc d’introducció del virus

Imatge d’arxiu de garrins en una granja de Lleida.

Imatge d’arxiu de garrins en una granja de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos persones han estat detingudes a Bèlgica sospitoses d’haver introduït de forma il·legal senglars al país infectats amb el virus de la pesta porcina africana (PPA). Són un guarda forestal i un gestor de caça que, segons fonts de la investigació haurien introduït animals procedents de països d’Europa de l’Est. En diversos estats europeus com Romania, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània, Polònia i Bulgària s’han detectat casos de pesta porcina al llarg dels últims mesos. Una situació preocupant, però totes les alarmes es van disparar a mitjans de l’any passat quan en va aparèixer el primer cas a Bèlgica.

L’últim s’ha declarat a tot just un quilòmetre amb la frontera francesa. A més, la fauna salvatge, els senglars, representen el gran risc d’expansió, com va alertar a l’última visita a Lleida el gerent de la patronal espanyola de la producció de porcí, Anprogapor, Miguel Ángel Higuera.

L’any passat va quedar prohibida la importació de senglars a Espanya com a mesura preventiva

El 2017, Espanya va importar de forma legal un miler de senglars, fonamentalment per a vedats de caça, però l’any passat ja es van impedir noves entrades precisament com a mesura preventiva contra la pesta porcina africana. Tant el sector productor com l’administració catalana han demanat a més la reducció al màxim en la mesura del possible d’importació de garrins o verres reproductores d’altres per minimitzar els riscos. No obstant això, les xifres demostren que la realitat és ben diferent als desitjos. Com ha publicat SEGRE, les importacions de garrins d’Holanda es troben en nivells que feia dotze anys que no es veien. A Espanya es van importar garrins per valor de 44,566 milions d’euros fins al novembre de l’any passat, davant dels 22 milions del 2017. És necessari remuntar-se al 2006 per trobar un import superior, en concret de 46,36 milions.

A Lleida, durant els onze primers mesos de l’any passat es van superar els 18 milions, la xifra més elevada des del 2006, amb un total de vint-tres milions.

tracking