SEGRE

AGRICULTURA ANÀLISI

La superfície d’oliveres en reg es triplica des de l’any 2005

Ha passat de poc més de 2.500 hectàrees a superar les 7.000 || La producció pot arribar als 8.000 quilos de fruits per hectàrea

Imatge d’arxiu de recollida d’olives en una finca de la província.

Imatge d’arxiu de recollida d’olives en una finca de la província.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La superfície dedicada a Lleida al cultiu d’oliveres en regadiu gairebé s’ha triplicat des de l’any 2005. En concret, la conselleria d’Agricultura tenia comptabilitzades 2.536 hectàrees amb aigua assegurada en aquell moment, mentre que a la campanya 20017-2018, la xifra s’havia elevat a 7.064. La importància del sistema de cultiu és capital, com demostra que una hectàrea de secà pot tenir una producció mitjana de 1.000 quilos d’olives, mentre que en el cas del regadiu la mitjana pot oscil·lar entre els 5.000 i fins i tot els 8.000 quilos, segons dades del president de la Denominació d’Origen Garrigues, Enric Dalmau. El regadiu, a més, suposa assegurar una producció estable, mentre que els camps de secà poden patir els estralls en cas de períodes de sequera, tot i que no solen ser inhabituals a la província.

Malgrat tot, la superfície sense aigua assegurada continua sent la que predomina als camps de la província. De fet, les últimes dades d’Agricultura situen en 29.891 les hectàrees d’oliveres explotades en secà davant les 7.064 anteriors. Dit d’una altra manera, hi ha més de quatre hectàrees en secà per cada una en regadiu.

Lleida té més de quatre hectàrees d’oliverar en secà per cada una en regadiu

La Denominació d’Origen Garrigues ha aconseguit un ampli consens per ampliar el territori en un total de disset municipis limítrofs de la seua actual superfície. Es tracta d’un terreny amb unes 30.000 hectàrees de cultius, de les quals unes vuit-centes són d’oliveres.

Malgrat que els municipis de l’ampliació tenen una superfície d’oliveres limitada i en secà, Dalmau destaca que es tracta d’una zona amb grans potencialitats i que comptarà amb aigua del Segarra-Garrigues. La Denominació d’Origen considera clau la seua ampliació per incrementar producció, un creixement necessari per emprendre la conquesta de nous mercats exteriors. La Denominació d’Origen Garrigues agrupa en l’actualitat un total de 23.000 hectàrees d’oliveres.

tracking