SEGRE

Agricultura subvenciona l'arrencada de 2.000 hectàrees de fruiters

L’import màxim a rebre pels agricultors serà de 5.000 euros per ha

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, a la roda de premsa.

Agricultura subvenciona l'arrencada de 2.000 hectàrees de fruiters de pinyolGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha presentat aquest dimarts a Lleida el Pla d’arrencades de fruita de pinyol 2019-2020, que té com a objectiu treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià, i platerina, amb l'objectiu de contribuir a eliminar varietats obsoletes i a afavorir la viabilitat futura de les explotacions.

La previsió és que el pla permeti que surtin del mercat 80.000 tones de fruita de pinyol, volum que és el que es va deixar d’exportar arran del veto rus. Es tracta d’una mesura estructural i menys costosa que si s’hagués de recórrer a una retirada extraordinària, que tindria un cost anual estimat d’entre 35 i 55 milions d’euros, segons la consellera. En aquest sentit, Jordà ha afirmat que la Generalitat es fa càrrec en solitari dels 10 milions d'euros del cost del pla d'arrencada, davant la negativa del Ministeri a cofinançar-lo.

A principis d’any, el departament d’Agricultura va preguntar als fructicultors si s’acollirien a un pla d’arrencada, i arran d’aquella consulta ha rebut 800 peticions de fructicultors, corresponents a prop de 1.700 hectàrees. Amb aquest superfície s’ha assolit el compromís d’una xifra propera al 80% de la superfície total a arrencar per al primer dels dos anys en què el pla d’arrencada hauria d’estar operatiu.

La Generalitat publicarà "en breu" la convocatòria d’aquests ajuts en règim de mínims. En aquesta convocatòria hi podran participar els productors de préssec, nectarina, paraguaià i platerina que hagin fet arrencades de parcel·les plantades d’aquestes espècies des de l’1 de juliol de 2018 fins a la data de publicació de la convocatòria o tinguin previst fer-les fins al 31 de març de 2020. La dotació màxima d’aquesta convocatòria d’ajuts és de 10 milions d’euros per al període 2019-2020, la màxima superfície subvencionables per a cada titular d’explotació és de 3 hectàrees, i l’import màxim a rebre serà de 5.000 euros per hectàrea, sempre en funció de les hectàrees totals sol·licitades en el Pla.

tracking