SEGRE

PRODUCCIÓ FRUITA DE PINYOL

Agricultura promet assumir els 10 milions de l'arrancada de fruiters

Després que Madrid rebutgi pagar el 50% || La meta és eliminar 80.000 tones de fruita de pinyol, la mateixa quantitat que es va deixar d’exportar pel veto rus

La consellera Jordà, ahir, a la seu d’Agricultura a Lleida.

La consellera Jordà, ahir, a la seu d’Agricultura a Lleida.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, es va reunir ahir a Lleida amb els representants del sector fructícola per anunciar que la Generalitat finançarà el 100% del pla d’arrancada de fruita de pinyol per a aquest any i el que ve, després que Madrid rebutgés assumir la meitat del cost. Així les coses, Jordà va prometre que el seu departament sufragarà els 10 milions d’euros a què ascendeix l’import d’aquesta línia d’ajuts “de caràcter estructural” que és menys costosa que les retirades extraordinàries de fruita. El pla té per objectiu abaixar la producció de préssec, nectarina, paraguaià i platerina en 80.000 tones, la mateixa quantitat que va deixar d’exportar Catalunya pel veto rus, segons va apuntar la consellera. D’aquesta manera, Agricultura espera que s’acolliran al pla d’arrancada unes 2.000 hectàrees. En aquest sentit, el director general d’Alimentació, Carmel Mòdol, va explicar que aquesta xifra representa el 9,5% del total de 23.000 hectàrees que produeixen fruita de pinyol a Catalunya.Al fil d’això, com ja va publicar SEGRE al gener, la conselleria va efectuar una enquesta al sector per conèixer quants productors estarien disposats a arrancar. Jordà va assenyalar ahir que 800 productors, que representen 1.700 hectàrees, s’hi van mostrar interessats. D’aquests, el 90% eren de Lleida. Tal com va explicar la consellera, l’enquesta era un requisit exigit pel ministeri per finançar la meitat del pla d’arrancada. Tanmateix, “quan els vam portar els resultats es van fer enrere”. “A Madrid li costa complir compromisos”, va indicar. D’altra banda, Mòdol va insistir en la necessitat de començar a arrancar immediatament ja que es preveu que la collita d’aquest any de fruita de pinyol sigui “plena”, la qual cosa agreujaria els problemes del sector. A més, va manifestar que les arrancades seran complementades per una política de zero subvencions per desincentivar que els productors plantin nectarines, préssecs, paraguaians i platerines.

Fins a 3 hectàrees per pagès a raó d’un màxim de 5.000 € cada una La consellera Jordà va precisar que cada productor podrà acollir-se al pla d’arrancada per una superfície màxima de 3 hectàrees a raó d’un import màxim de 5.000 euros per cada una. La quantitat que percebran els pagesos dependrà de la quantitat de productors que sol·licitin adherir-s’hi. Mòdol, per la seua part, va puntualitzar que, si els sol·licitants superen les 2.000 hectàrees, l’ajuda que rebin disminuirà a prorrateig perquè “no hi ha més que 10 milions” que, com va assenyalar Jordà, surten de “rascar d’aquí i d’allà”. Els pagesos que van arrancar després de l’1 de juliol del 2018 i els que ho facin abans del 15 de maig cobraran l’ajuda el gener del 2020. Els que tinguin previst arrancar des d’aquell dia fins al 31 de març de l’any que ve rebran els fons el gener del 2021.

tracking