SEGRE

MAQUINÀRIA AGRÍCOLA ESTADÍSTICA

La venda de tractors nous va descendir més d'un 24 per cent a Lleida l'any 2018

Els vehicles utilitzats suposen el 73 per cent dels 1.400 que es van adquirir l’any passat || El cost mitjà d’aquests representa uns 53.000 euros per unitat, un 11 per cent més que fa una dècada

Imatge d’arxiu d’un tractor treballant en una finca de Castellnou de Seana.

Imatge d’arxiu d’un tractor treballant en una finca de Castellnou de Seana.J. MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La venda de tractors durant l’any passat va disminuir un 1,2 per cent a la província de Lleida, segons les dades del registre oficial de maquinària agrícola (ROMA) de la conselleria d’Agricultura, que xifra en 1.400 els vehicles agrícoles venuts a les comarques lleidatanes entre els mesos de gener i desembre d’aquell any. L’evolució de la compra d’aquest tipus de vehicles ve llastada per la caiguda de 24,2 per cent en la venda de tractors nous, fins a un total de 377, mentre que el nombre de tractors usats comprats durant l’any passat va ascendir un 11,1 per cent, fins als 1.023, segons assenyalen les dades de la conselleria.

Els agricultors lleidatans es troben en els últims mesos en una forta cruïlla, collites de cereal perjudicades per una climatologia que no ha acompanyat tot el que haurien volgut els pagesos, per la qual cosa no s’han plantejat modernitzar els vehicles agrícoles per material nou i s’han decantat per material de segona mà. A més, una de les raons de l’envelliment dels tractors és l’alt cost que implica adquirir un vehicle d’aquestes característiques amb l’homologació als exigents requisits ambientals i de seguretat que s’apliquen a la Unió Europea.

La compra de remolcs a Lleida ha augmentat en un any un 3,26 per cent, fins a les 158 unitats

Així doncs, els tractors usats continuen sent els més venuts a la província, i representen el 73,07 per cent del total, davant del 26,92 per cent de tractors comprats a estrenar. Aquesta diferència de percentatge entre vehicles nous i usats continua incrementant-se any rere any. Així, en el conjunt del 2017, els tractors nous representaven el 35,1 per cent del total i el d’usats el 64,9 per cent.

Per la seua banda, el nombre de remolcs nous adquirits a la província de Lleida va augmentar un 3,26 per cent, fins a les 158 unitats, segons indiquen les dades del ministeri d’Agricultura.

En el conjunt de l’Estat, el nombre de tractors nous comprats durant l’any passat va ascendir a 11.333 unitats, la qual cosa implica un descens del 9,02 per cent respecte a l’any 2017.

El preu mitjà d’aquests vehicles (sense IVA) ascendia als 52.914 euros (amb una relació de despesa/potència de 639 euros per quilowatt), una aquesta despesa un 10,8 per cent més elevada a la que es va realitzar l’any 2017.

El cost dels tractors ha augmentat més del 26 per cent durant els últims deu anys, i representa les millores mediambientals bona part d’aquest repunt.

Important creixement de maquinària agrícola Davant del descens en l’adquisició de tractors, els agricultors i ramaders lleidatans han augmentat l’adquisició de maquinària agrícola. Així doncs, segons assenyalen les dades proporcionades per la conselleria d’Agricultura, l’any passat es van adquirir 1.015 màquines agrícoles de tot tipus, sense comptar els tractors, xifra que suposa un 36,9 per cent més. La maquinària que ha experimentat un augment més notable va ser la que està relacionada amb la distribució de fertilitzants, amb un augment del 62 per cent, fins a les 215 màquines.

tracking