SEGRE

RAMADERIA SANITAT

“El principal risc d'entrada de la pesta no és el Pirineu, sinó els cotxes o camions”

Un miler de professionals del porcí es reuneixen a Lleida amb la PPA com a objecte d’anàlisi || Catalunya modifica el decret d’ordenació ramadera eliminant mesures de flexibilitat introduïdes el 2014

Una aturada de la jornada d’ahir de Porciforum a la Llotja de Lleida.

Una aturada de la jornada d’ahir de Porciforum a la Llotja de Lleida.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El risc que la pesta porcina africana (PPA) arribi a Lleida i a Espanya en general és la gran preocupació del sector porcí. S’adverteix que el virus pot arribar per cotxes, de turistes o de caçadors per posar-ne un exemple, o per camions, d’animals vius o de cadàvers, més que la malaltia pugui saltar el Pirineu. Així ho va posar ahir de manifest a la quarta edició de Porciforum, que fins avui reuneix més de mil professionals del sector a la Llotja de Lleida, Christian Gortázar, de l’Institut d’Investigació en Recursos Cinegètics, que es va mostrar especialment preocupat pels senglars, com a fauna salvatge que pot difondre la malaltia. De fet, a Bèlgica es dóna per fet que va arribar per la importació il·legal de senglars malalts. Luis Romero, cap d’àrea d’Epidemiologia, de la subdirecció General de Sanitat i Higiene Animal i Traçabilitat del ministeri d’Agricultura, va advertir, entre altres punts, de les conseqüències econòmiques de la pesta.

En concret es va referir als problemes amb focus a la Xina, primer productor mundial, on ja s’han sacrificat quatre milions d’animals. Va dir que hi pot haver un seriós problema de proveïment de carn als ciutadans xinesos, cosa que, segons la seua opinió, fa preveure a mitjà termini un increment de preus al mercat del gegant asiàtic que pot tenir repercussions en el mundial.

El subdirector general de Ramaderia de la conselleria d’Agricultura, Joaquim Xifra, va fer un repàs de les mesures que està implementant la Generalitat per evitar l’arribada del virus a Catalunya, entre les quals va citar la modificació del decret d’ordenació per incidir, entre altres punts, en la necessitat dels tancaments perimetrals a les granges, que hi hagi vestidors per a tot el personal que accedeixi a la granja, les teles gabials a les finestres o les mesures de desinfecció. Tot plegat amb controls serològics als animals que arriben.

El director de la patronal del porcí Anprogapor, Miguel Ángel Higuera, va alertar de les conseqüències que tindria l’arribada del virus Catalunya i Espanya, perquè, com va publicar SEGRE el passat dia 10, molts països importadors no admeten la regionalització. És a dir, en cas de declarar un focus en qualsevol punt d’Espanya, quedarien impossibilitades les vendes de tot l’Estat a una llarga llista de països, des de la Xina fins a Corea, Austràlia o Mèxic, per citar-ne alguns. Va afirmar que és necessari que transcorri un any des de l’últim focus per poder considerar lliure de PPA un estat que hagi tingut casos.

Per aquesta raó, va alertar que les conseqüències econòmiques podrien ser duradores en el temps i no només afectar granges, sinó tenir caràcter social, al poder donar-se casos d’escorxadors que es veurien forçats a reduir plantilla.

tracking