SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Arrancar per superar la crisi

Agricultors comencen a talar fruiters de pinyol després d’anys de preus per sota de costos || Llum verda d’Agricultura al pla per a 2.000 hectàrees

Moment de la tala ahir de paraguaians en una finca situada a Alpicat.

Moment de la tala ahir de paraguaians en una finca situada a Alpicat.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La greu crisi de preus dels últims anys en la fruita de pinyol ha suposat que siguin molts els agricultors interessats a arrancar arbres dins del pla subvencionat per la Generalitat. Aquest és el cas de Josep Antoni Ortiz, que ahir va optar per talar diverses hectàrees de paraguaians d’una finca a Alpicat. “El 2012 vam fer les primeres arrancades i d’una explotació de 150 hectàrees ara en tenim menys de la meitat. Crec que l’única manera de resistir és reduir l’oferta i diversificar”, explica.

Han optat per plantar oliveres i complementen els ingressos purament agraris amb els d’una casa rural. “Per suportar els baixos preus l’única forma és abaixar l’oferta i si et donen un cop de mà, formidable”, afirma Ortiz.

Es refereix al pla d’arrancada subvencionada per la Generalitat. El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, va recordar ahir que després de la negativa del ministeri d’Agricultura a cofinançar el programa per reduir l’oferta, la Generalitat ha optat per fer-ho en solitari.

El Govern preveu destinar deu milions d’euros a l’arrancada de 2.000 hectàrees. Se subvencionaran la tala de presseguers, nectariners i paraguaians efectuats entre el juliol del 2018 i el 31 de març del 2020.

Un pagès podrà arrancar amb subvenció un màxim de tres hectàrees, amb un suport econòmic de fins a 15.000 euros per explotació. El productor es compromet a no plantar cap d’aquestes fruites en quatre anys. Josep Antoni Ortiz explica que els paraguaians que arranca són de qualitat i que anys enrere oferien molt bons resultats econòmics, però aposta per un gir en l’estratègia productiva i comercial.

Vol que la producció no es concentri en dates concretes que obligui a tenir dies la fruita a les cambres abans de la venda. “Volem recollir la fruita, refredar-la un dia a la cambra i enviar-la als mercats d’exportació. Al minimitzar el temps entre la recol·lecció, que es fa en el moment òptim, i el client garantim la màxima qualitat. Venem la fruita en el seu millor moment”, explica.

Per la seua banda, el líder d’Asaja Lleida, Pere Roqué, valora el pla d’arrancada de la Generalitat, però reclama que els agricultors puguin cobrar les indemnitzacions com més aviat millor.

Per aquest motiu, planteja que es pugui tramitar amb els bancs igual que es fa tradicionalment amb les primes de la Política Agrària Comuna (PAC). “Tu tens dret a uns ajuts de la PAC i pots anar al banc per poder rebre diners amb anterioritat al pagament efectiu per part de l’Administració. És una forma que el pagès compti amb diners i, si vol, poder fer altres plantacions”, va explicar.

tracking