SEGRE

AGRICULTURA CULTIUS

Tàrrega té la primera plantació de pomes ecològiques de l'Urgell

L’agricultor també compta amb 10 hectàrees d’ametllers i en plantarà 2,7 de vinya || Projecta la sortida al mercat amb la venda directa i comercialització pròpia

Josep M. Brufau, en plena tasca de plantació de les pomeres ecològiques.

Josep M. Brufau, en plena tasca de plantació de les pomeres ecològiques.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’agricultor de Tàrrega Josep M. Brufau, porta a terme la primera plantació de poma ecològica a la comarca de l’Urgell. En total 1,7 hectàrees que en tres anys projecta que arribin a la plena producció amb una collita al voltant de les 45 tones per hectàrea.

L’objectiu és aparcar els cultius tradicionals “poc rendibles i poc sostenibles” i substituir-los per la producció ecològica, “que té més garanties de viabilitat econòmica”. Segons va indicar Brufau, el projecte ha estat possible per l’entrada en reg del Canalet de Tàrrega fa tres anys, cosa que li permet anar substituint els cultius extensius per ametllers, té plantades deu hectàrees, i aquesta mateixa setmana 1,7 de pomes i 2,7 de vinyes amb la varietat de chardonnay, tot això amb un disseny de plantació ecològica que, segons Brufau, li permetrà viure de forma exclusiva de la terra “ja que amb els cultius tradicionals si no es disposa de grans extensions has de compaginar l’agricultura amb altres treballs”.

Les pomes que ha plantat són típiques de zones de muntanya i es cullen a final del mes d’agost

Josep M. Brufau va fer un màster en agricultura ecològica i el seu objectiu és una explotació viable a través del sistema de venda directa i de comercialització pròpia de la producció. En total plantarà 3.500 arbres de la varietat crimson cris, una poma tradicionalment de muntanya i que té una collita tardana, a finals del mes d’agost, “cosa que permet una millor comercialització al no haver de competir amb la resta de fruites de la temporada estiuenca”. El cost del projecte amb sistema de reg gota a gota i la plantació suposa una inversió de 15.000 euros per hectàrea i explica que “avui dia la producció és gairebé la mateixa que mitjançant els sistemes tradicionals que utilitzen productes químics i fotosanitaris de síntesi”. A diferència d’aquesta, explica Brufau, “el valor econòmic afegit de la producció ecològica la fa més rendible”.

Per a aquest projecte ha aconseguit el suport econòmic del departament d’Agricultura de la Generalitat amb una ajuda del 40 per cent. El seu objectiu, segons explica Brufau, és a mitjà termini una transformació integral de totes les seues finques en el marc de l’agricultura ecològica.

Cal recordar que a Sanaüja, la Segarra i a Ribelles, la Noguera, ja es van plantar diverses hectàrees de pomes de muntanya fa tres anys. A l’actualitat tenen plantades vuit hectàrees de la varietat mandy.

tracking