SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Les finques de producció integrada podran acollir-se al pla d'arrancada

Hauran de calcular el moment per assegurar que no perdran els ajuts cobrats || Les indemnitzacions per a les primeres arrancades es cobraran a finals d’any

Imatge d’arxiu d’arbres fruiters arrancats en una finca a Lleida.

Imatge d’arxiu d’arbres fruiters arrancats en una finca a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els productors de préssecs, nectarines i paraguaians que estiguin acollits als ajuts de producció integrada podran acollir-se finalment al pla d’arrancada, però hauran de tenir en compte les circumstàncies de les seues explotacions per evitar haver de tornar ajuts mediambientals, segons va explicar ahir el departament d’Agricultura en una reunió amb representants del sector.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va anunciar a mitjans de febrer que la Generalitat pagarà en solitari, sense col·laboració del ministeri, 10 milions d’euros perquè els productors puguin arrancar 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià, i platerina, “per reduir l’oferta”, equivalents a 80.000 tones. El pla preveu ajuts de 5.000 euros per hectàrea i que la superfície màxima subvencionable sigui de tres hectàrees per productor.

El pla, subvencionable amb 10 milions d’euros, preveu l’arrancada de 2.000 hectàrees de fruiters

Els ajuts de producció integrada inclouen el que es coneix com a condicionalitat, és a dir, que el pagès es compromet a mantenir les seues finques durant cinc anys, un període que es compleix aquest 2019.

Durant aquell termini, l’agricultor no pot arrancar més del 10% de la superfície. En cas contrari hauria de tornar els ajuts cobrats en els cinc anys del compromís, a raó d’uns 280 euros per hectàrea.

Per assegurar-se no tenir problemes a l’hora d’arrancar, l’agricultor ha d’analitzar la situació de la seua finca, segons es va posar de manifest en la reunió d’ahir.

Segons va explicar Francesc Pena (UP), si una explotació té 30 hectàrees o més, el productor que cobra ajuts de Producció Integrada pot arrancar tres hectàrees, el màxim subvencionat pel pla.

En cas que en tingui, per exemple, vint, podria arrancar dos hectàrees aquest any i deixar-ne una tercera per al pròxim, ja que el programa de reducció previst és de caràcter pluriennal. Una tercera opció, independent per a qualsevol productor, és collir la fruita el pròxim estiu i ajornar l’arrancada per després de la campanya.

En la reunió, el departament va anunciar que els pagesos que desitgin arrancar aquest any arbres fruiters i ho facin abans del proper 20 de maig, rebran els ajuts econòmics a finals de l’any 2019. Aquesta era una de les peticions que s’han fet des de la producció, segons va explicar Pere Roqué, president d’Asaja Lleida, present en la reunió.

En el cas que les arrancades s’efectuïn posteriorment al 20 de maig, els ajuts s’abonaran entre el 2020 i el 2021.

tracking