SEGRE

ESNOTICIA

La tecnificació de granges, futur de la ramaderia porcina

Jornada tècnica ‘La ramaderia porcina 4.0’ || La UdL se suma a l’organització de xarrades en el marc del certamen

Gerardo Blanco, a la xarrada.

Gerardo Blanco, a la xarrada.FIRA DE MOLLERUSSA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya és un dels principals centres de producció de ramaderia porcina a escala europea, i perquè aquest nivell de producció es pugui mantenir i incrementar, no hi ha més camí que la tecnificació de les granges. Així es va destacar a la jornada tècnica La ramaderia porcina 4.0: la ramaderia sostenible del segle XXI, que es va celebrar ahir a la Fira de Sant Josep. L’acte el va organitzar la Universitat de Lleida, que aquest any se suma al programa tècnic de la Fira de Sant Josep, i també ha comptat amb la col·laboració de la Fira de Mollerussa.

La jornada, dividida en dos blocs temàtics, va servir per presentar el projecte Porcí de Lleida, la producció sostenible intel·ligent, una iniciativa cofinançada amb fons FEDER que, entre altres coses, busca millorar la sanitat i transformar les dejeccions ramaderes en recursos fertilitzants. El director del projecte i professor del departament de Ciència Animal, Gerardo Blanco, va posar èmfasi en la necessitat de més eficiència al sector porcí, en un moment en què “ens enfrontem a un dèficit de recursos i una necessitat de més protecció ambiental”. Així doncs, va destacar la importància d’incorporar la tecnificació al sector amb l’ús de sensors i tecnologies “que permetin reduir el consum d’aigua, pinso i energia”, alhora que disminueixin les emissions i la contaminació del medi. D’aquesta manera, Blanco va qualificar aquesta tecnificació “no com una despesa, sinó com una inversió que repercutirà en més benefici tant per a la societat com pel ramader”.

Gerardo Blanco va destacar a la jornada la necessitat de més eficiència al sector porcí

El segon dels blocs de la jornada tècnica va anar a càrrec de Violeta Sancho, directora tècnica del Centre d’Estudis Porcins, que va parlar de la gestió de l’aigua i de l’aliment per minimitzar l’ús de recursos. Així mateix, aquesta intervenció també va servir per reivindicar la importància que té, en el sector porcí, el compromís amb el medi ambient.

Sancho va destacar algunes iniciatives com els sensors d’amoníac i diòxid de carboni que, instal·lats a les granges i connectats a un software controlable des d’un telèfon mòbil, recullen i analitzen les emissions i permeten prendre decisions tècniques. La jornada va finalitzar amb un torn de preguntes durant el qual els assistents van poder debatre sobre aquesta temàtica.

tracking