SEGRE

AGRICULTURA HERBACIS

La sequera colpeja una altra vegada la collita de cereals a Lleida

La falta de precipitacions i del fred necessari amenacen d’arruïnar la producció || En algunes finques de la Segarra els danys són irreversibles, segons els pagesos

Imatge d’un camp de cereal a Cervera on s’aprecien els estralls de la falta d’aigua.

Imatge d’un camp de cereal a Cervera on s’aprecien els estralls de la falta d’aigua.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els productors de cereals tornen a veure com es complica la collita per la falta d’aigua en un nou any molt difícil a les finques de secà. En alguns casos, com per exemple a la comarca de la Segarra, les complicacions van començar a l’inici de la campanya a l’hora de la sembra, en un moment en què, paradoxalment, els forts xàfecs van impedir als agricultors entrar als camps a treballar. A més a més, el cereal necessita les seues hores de fred i de boira, i la seua absència està provocant danys irreversibles a la collita.

En aquest sentit, el fred és clau per al bon desenvolupament radicular, perquè la planta compti amb arrels grans que li atorguin la capacitat més gran possible d’absorció d’aigua i de nutrients.

Pel que fa a altres comarques, com la del Segrià, les produccions amb prou feines podran aguantar si no apareixen ben aviat precipitacions que pal·liïn la crisi hídrica. En altres zones, com a la Catalunya central, la situació és crítica a causa de l’estrès generat per la calor sobre el cereal, com l’ordi, i si no plou en breu, no hi haurà pràcticament producció per recollir.

En l’àmbit estatal, la sequera també s’ha convertit ja en la principal preocupació dels agricultors, així com dels ramaders espanyols, en el cas d’aquests últims per la manca de pastures i l’increment dels costos per a l’alimentació del bestiar. Durant l’hivern, tot just finalitzat, no ha plogut ni la meitat del que acostuma a ser habitual a la major part de l’Estat.

Els registres sobre precipitacions, hores de sol i temperatura de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) situen el mes de febrer passat com el més sec del segle XXI. Quant a precipitacions, va ploure un 78 per cent menys que la mitjana, amb 15 litres per metre quadrat davant dels 53 que acostumen a ser habituals.

Pel que fa a les cotitzacions, els preus a l’engròs dels cereals van registrar increments durant la setmana del 18 al 24 de març respecte a l’anterior, impulsats sobretot per l’alça en l’ordi i el blat, segons assenyalen les dades que va oferir l’Associació de Comerç de Cereals i Oleaginoses d’Espanya (Accoe).

tracking