SEGRE

AGRICULTURA DEBAT

La possibilitat d'un Brexit sense acord posa en guàrdia el camp

Les exportacions de porcí al Regne Unit podrien caure un 9,43%, segons JARC

Un moment de la taula redona celebrada ahir a la UdL sobre els efectes del Brexit a Lleida.

Un moment de la taula redona celebrada ahir a la UdL sobre els efectes del Brexit a Lleida.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La possibilitat d’un Brexit sense acord posa en guàrdia el sector agrari de Lleida, que tem per la pèrdua de mercats i la complicació dels tràmits en exportacions, amb la possibilitat de barreres, per exemple, de caràcter fitosanitari.

El màxim responsable de la sectorial de porcí de JARC i COAG, Jaume Bernis, va advertir que Europa haurà de prendre mesures davant de la pèrdua de fons que venia aportant el Regne Unit i va alertar que entre els escenaris que presenta hi ha el risc d’una retallada de pressupostos per a la política agrària. Així ho va dir en un debat a la Universitat de Lleida, on va alertar que un Brexit sense acord tindrà conseqüències per a les exportacions catalanes a aquest país, ja que caurien en totes les branques. Per exemple, va apuntar un risc de caiguda d’un 6% de les exportacions de fruites o d’un 9,43% si parlem de productes carnis.

Per la seua banda, la federació d’exportadors de fruites Fepex, de la qual forma part Afrucat, apunta que el Regne Unit i ministeri d’Agricultura no exigiran certificats fitosanitaris a les exportacions espanyoles de fruites i hortalisses en el cas de Brexit sense acord. L’única excepció són els fruits de cítrics amb fulles i les patates de sembra, de manera que es mantindria la situació actual.

Tanmateix, Asaja adverteix que la incertesa generada per un possible Brexit dur i un eventual canvi de Govern a Londres podria desembocar en una nova política en matèria de fitosanitaris i convertir-los en una barrera.

tracking