SEGRE

CONSUM ALIMENTARI

Les llars traslladen la despesa en alimentació cap als precuinats

El sector que més creix a les taules en detriment de pa, cereals, olis o carns || La inversió a la cistella de la compra encara no ha recuperat nivells precrisi

Un taller de promoció del consum de fruita en una escola de Lleida el mes de desembre passat.

Un taller de promoció del consum de fruita en una escola de Lleida el mes de desembre passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les famílies estan incrementant en els últims anys els diners que destinen a la cistella de la compra, als aliments i les begudes no alcohòliques. Amb tot, les llars catalanes no han recuperat els nivells precrisi després que la recessió es traduís en el fet que les famílies es van estrènyer el cinturó i van canviar hàbits, tant de compra, amb visites més repetides a botigues i supermercats, com en què posaven a la cistella. Està baixant el consum de productes que podríem considerar tradicionals, com els cereals, l’oli, la carn, el peix o la llet. Paral·lelament, s’incrementa el famós “altres aliments”, fonamentalment els precuinats, que guanyen terreny a les cuines amb unes famílies amb poc temps per preparar el menjar. Tot plegat, a més, es veu condicionat per un canvi a les llars catalanes, ja que creixen aquells que tenen com a persona de referència algú major de 65 anys, mentre que baixen les liderades per menors de 45. Aquestes són algunes de les principals conclusions de l’últim estudi sobre consum alimentari elaborat per l’equip del catedràtic emèrit d’Economia aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona Josep Oliver per al grup de distribució Bonpreu que ara s’ha donat a conèixer amb les últimes dades disponibles de l’any 2017. L’informe destaca també els augments de la despesa en hortalisses, sucs, sucres, fruites i, en particular, el cafè i begudes similars.

En concret, les caigudes del consum més importants s’aprecien en els cereals (8%), olis (5,6%), carn (3,4%) i peix (3,2%). Entre les bones notícies per als productors de Lleida es troba el repunt d’un 4,4 per cent la inversió en fruita, però s’ha de tenir en compte que cada vegada és més ampli el ventall de productes ofertats i avui dia es pot trobar qualsevol fruita independentment del calendari de producció local.

La despesa en fruita repunta un 4,4%, amb un increment del ventall de productes a elegir pel consumidor

Però crida especialment l’atenció l’increment del grup d’“altres”, en el qual s’inclouen els precuinats, però també els productes dietètics i els d’alimentació infantil, amb un 6,7 per cent més. Malgrat tot, l’informe assenyala que el 2017 es va reduir la despesa mitjana de les famílies en aliments i begudes no alcohòliques en un 1,2 per cent i es va situar en 4.517 euros per família.

Crida l’atenció que les compres d’aliments es van reduir en un 1,5%, mentre que l’increment d’un 3,6 per cent en el cas de les begudes no alcohòliques va esmorteir la caiguda global de la cistella de la compra.

tracking