SEGRE

FRUITA MERCAT

Tres de cada cinc pomes dels lineals ja són d'origen estatal

La fruita de llavor recupera posicions davant la d’importació || La patronal Fepex admet que la campanya és lenta, pesada i sense gairebé beneficis

Agricultor collint pomes a Bellvís.

Agricultor collint pomes a Bellvís.XAVIER FARRENY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La poma estatal ja representa més del 65 per cent del total de la que està a la venda al mercat interior gràcies a un canvi en el posicionament de la producció als lineals dels supermercats que s’ha detectat en els últims cinc anys, segons l’estudi Infolineal, que elabora Fepex.

Segons Joan Serentill, president del comitè de pera i poma de Fepex, “mentre que al primer infolineal que es va publicar el 2015, una de cada dos pomes consumides a Espanya eren d’importació, les últimes dades [de l’abril del 2019] confirmen el canvi de tendència de moltes cadenes de distribució [sense comptabilitzar les fruiteries], s’aposta per l’autòcton i s’ha aconseguit que en aquests moments tres de cada cinc pomes consumides a l’Estat siguin d’origen estatal sobre la d’importació”.

Va afirmar que “ens alegrem del gir que han fet moltes cadenes, sobretot les de capital estatal, amb la qual cosa han afavorit el nostre producte, malgrat que hem de veure si es consolida en els pròxims anys”. Segons Manel Simon, director d’Afrucat, “aquestes dades responen no només a un nou comportament del consumidor que prefereix el propi sinó també a la feina del sector que ha renovat plantacions amb clons més adaptats, amb la qual cosa ofereix una poma de més qualitat i més competitiva”.

Les dades respecte a la pera no han variat pràcticament en aquests anys, amb un predomini de la pera estatal als supermercats del 80 per cent, segons l’infolineal.

D’altra banda, el comitè va analitzar la situació de la campanya 2018/2019, que van definir com a lenta i pesada, amb poca demanda i amb preus estables en la poma, però sense cobrir despeses. Tot i que en la pera és millor, els preus cobreixen els costos sense deixar gairebé beneficis.

L’exportació de fruita al febrer creix un 9 per cent en volum L’exportació estatal de fruites i hortalisses ha crescut un 8% en volum i un 5% en valor el febrer del 2019 en comparació amb el mateix mes de l’any anterior, amb la qual cosa va totalitzar 1,2 milions de tones i 1.272 milions d’euros, segons les últimes dades actualitzades per la direcció general de Duanes, processades per Fepex. L’exportació de fruites va créixer un 9 per cent en volum i va totalitzar 545.765 tones, mentre que el valor es va reduir en un 4%, totalitzant 563 milions d’euros que corresponen els volums més elevats als cítrics.

El comitè de pera i poma de Fepex es va reunir ahir a la seu d’Afrucat a Lleida.

El comitè de pera i poma de Fepex es va reunir ahir a la seu d’Afrucat a Lleida.MAGDALENA ALTISENT

tracking