SEGRE

AGRICULTURA PREVISIONS

Fepex calcula que la collita de fruita de pinyol tornarà a nivells del 2017

Unió de Pagesos estima que podria ser inferior per afectacions del fred en diverses zones || Arranca la campanya de la cirera amb menys producció i demanda fluixa

Imatge d’arxiu de préssecs produïts a les comarques de Lleida.

Imatge d’arxiu de préssecs produïts a les comarques de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La federació espanyola de productora de fruita Fepex, de la qual forma part la patronal catalana Afrucat, preveu que la collita de fruites de pinyol a Catalunya registrarà volums similars als de fa dos anys. Segons les dades de la conselleria d’Agricultura, fa dos anys es van vorejar els 568 milions de quilos a tot Catalunya, dels quals gairebé 517 van correspondre a les comarques de Lleida. A la campanya del 2018, tanmateix, les previsions de collita es van enfonsar entre un 12%, en el cas de la pavia, i el 19%, per a la nectarina. En concret, el departament que dirigeix Teresa Jordà va apuntar a poc més de 471 milions de quilos, amb gairebé 429 de Lleida.

Malgrat tot, la patronal espanyola Fepex, va voler ser cauta i va admetre que encara és aviat per fer previsions en el cas de Catalunya, ja que és una zona de recol·lecció més tardana que Múrcia o Andalusia, territoris que ja han començat a treure al mercat els fruits més primerencs.

Els preus, d’uns 5 euros per a l’agricultor, estan clarament per sota de l’any passat

De fet, el responsable de fruita d’Unió de Pagesos, Francesc Pena, considera que Lleida tornarà a nivells de producció de l’any 2016, molt més curtes que les de la campanya següent. Apunta que s’aprecien afectacions pel fred en algunes zones. “Estem parlant de zones d’horta, de regadius històrics, però també en parts profundes de regadius nous. Quan la setmana que ve pugin les temperatures, molts arbres tiraran a terra fruits en estadi molt petit que ja veiem que estan afectats”, va apuntar.

Per la seua banda, el Baix Segre ja ha començat la campanya de recol·lecció de la cirera, marcada per un descens de producció respecte a l’any passat i que, a més, s’ha vist perjudicada per les pluges d’aquests últims dies. Quan el fruit és a prop de la recol·lecció, l’aigua pot fer que s’infli i s’arribi a trencar la pell, un fenomen que es coneix com a clivellat.

A més, les baixes temperatures que es registren a Europa aquests dies es tradueixen en una demanda baixa, segons va explicar ahir Francesc Pena. “Calculo que en aquests moments les partides sense comptar el clivellat poden tenir un preu per a l’agricultor d’uns cinc euros el quilo, són quatre euros menys que al començament de la campanya anterior.

A més, si en una partida tens un 20, un 25 o un 35 per cent de clivellat, s’ha de descomptar al preu”. Amb tot, va destacar que la producció més baixa s’està traduint en fruits amb uns nivells de sucres superiors, la qual cosa confereix més qualitat.

tracking