SEGRE

AGRICULTURA INVESTIGACIÓ

Les noves tecnologies i l'agricultura de precisió permeten estalviar el 20% d'aigua

Així com un 10% en fertilitzants gràcies a la zonificació amb drons o via satèl·lit || Instruments clau per emprendre la lluita contra el canvi climàtic, l’escassetat de recursos i la variabilitat de mercat

Les vinyes de Raimat aposten per l’agricultura de precisió.

Les vinyes de Raimat aposten per l’agricultura de precisió.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els avanços tecnològics estan multiplicant-se en totes les àrees de l’economia i de la vida dels ciutadans en general, i una bona mostra és la utilització de mecanismes de precisió per aconseguir una agricultura més sostenible i eficaç, com ha quedat patent aquesta setmana en una jornada que s’ha celebrat a Agrònoms. Enric Pedrós, del clúster de l’Associació de Fabricants Exportadors de Maquinària Agrícola de Catalunya (Femac), amb seu al Parc Científic de Lleida, explica que l’agricultura de precisió pot donar respostes tant des del punt de vista mediambiental com de l’econòmic.

“Ofereix respostes en un context global en el qual l’agricultura avui ha d’afrontar el canvi climàtic, l’escassetat de recursos naturals i la variabilitat dels mercats”, explica Pedrós. En aquesta mateixa línia, apunta que els agricultors han de ser cada vegada més curosos en la utilització dels ímputs, en especial l’aigua, els adobs, els fertilitzants i els pesticides.

En aquesta línia, la teledetecció o videodetecció es presenta com un instrument molt rellevant, ja que permet aplicacions variables de fertilització i reg. Enric Pedrós remarca que es pot estalviar una mitjana del 20 per cent d’aigua i un 10 per cent de fertilitzants. El primer és un bé escàs i minimitzar la utilització dels dos és important des del punt de vista mediambiental. Pel que fa a la teledetecció es pot utilitzar des d’imatges per satèl·lit fins a imatges captades per avionetes o els drons, una tecnologia aquesta última que ofereix cada vegada més possibilitats.

Les imatges que proporcionen ofereixen la possibilitat de l’anomenada zonificació, és a dir, poder determinar les necessitats d’imputs, sigui reg o fertilitzants, per posar-ne un exemple, de cadascuna de les zones d’un cultiu. Des del punt de vista econòmic, hi ha una reducció de despeses, una necessitat si es té en compte la volatilitat dels mercats a la qual s’enfronten els pagesos.

Per exemple, en el cas de les vinyes, es pot arribar a produir estrès hídric a la planta de forma intencionada en el nivell adequat per aconseguir raïm d’unes característiques determinades en funció del tipus de vi que es vulgui treure al mercat. Es tracta de prioritzar unes certes característiques davant la quantitat. En fruita es treballa en especial en la variabilitat dels arbres.

La teledetecció, més estesa en vinyes i a l’alça en fruiters i oliverar La teledetecció, que utilitza per exemple drons o imatges de satèl·lit per conèixer l’evolució de les finques per zones, té especial presència en vinyes, com el cas de Codorníu-Raimat, i va a l’alça en altres cultius, com oliverars, ametllers o fruiters. Així és almenys en l’activitat de l’empresa Agropíxel, que té David García com a representant, explica que suposa poder produir de forma més eficient.

tracking