SEGRE

RAMADERIA ESCOLA DE CAPACITACIÓ AGRÀRIA

Agricultura subhasta els seus 22 primers sementals de raça bruna del Pirineu

Teresa Jordà: “Tenim el deure de preservar el patrimoni genètic del país”

La consellera Jordà acaricia un dels vedells de raça bruna.

La consellera Jordà acaricia un dels vedells de raça bruna.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va assegurar ahir que el deure del departament que representa és el de “preservar el patrimoni genèric del país” perquè “si perdem diversitat d’espècies, qui acaba perdent és tot el país”. Ho va dir durant la subhasta dels primers 22 sementals de raça bruna que surten de les instal·lacions, acabades d’estrenar, del centre de selecció i millora de la raça bruna del Pirineu, ubicat a l’Escola de Capacitació Agrària del Pirineu (ECAP), a Bellestar.

Un acte que va servir d’inauguració de les instal·lacions i sobre les quals Jordà va manifestar que han de servir com a “oportunitat per atreure talent cap al sector i potenciar la transferència de coneixement i la innovació”.

La instal·lació va començar ja a funcionar el mes de novembre passat, efectuant un seguiment dels primers animals que van arribar seleccionats per ramaders de la Federació de la Raça Bruna dels Pirineus (Februpi) i que després de tot el procés han estat ja considerats sementals òptims per ser subhastats, a un preu de sortida d’entre 1.400 i 1.800 euros, segons va explicar el president de la federació, Josep Maria Moga, que es va referir al nou centre com una “aposta de futur” per a la raça i totes les explotacions del Pirineu.

Aquesta raça prové de la vaca autòctona catalana ubicada al Pirineu i fusionada amb bovins de raça bruna alpina que es van importar de Suïssa a finals del segle XIX i principis del segle XX.

Actualment es troba a les comarques pirinenques i prepirinenques catalanes, principalment al Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà i el Ripollès. Està classificada com a raça de protecció especial i constitueix el 80% dels bovins de carn de Catalunya. El cens aproximat de la raça és de 30.000 animals de més de dos anys.

La consellera Jordà acaricia un dels vedells de raça bruna.

La consellera Jordà acaricia un dels vedells de raça bruna.C.SANS

tracking