SEGRE

RAMADERIA COMERÇ

El sector boví, en alerta per la baixa exportació als països àrabs

Asoprovac atribueix el descens de vendes catalanes al conflicte a Líbia i a la situació econòmica turca || Expectació a una obertura del mercat asiàtic

Imatge d’arxiu d’una explotació de boví de carn a Torre-serona.

Imatge d’arxiu d’una explotació de boví de carn a Torre-serona.J. MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conflicte intern a Líbia, amb combats que han empitjorat durant els últims mesos, ha marcat un fluix ramadà referent a la comercialització de vedells vius des de Catalunya, que té en aquest país un dels principals clients en aquest sector del mercat.

La carn de vedella és una de les més consumides durant aquest mes de dejuni musulmà i, des de l’Associació Espanyola de Productors de Boví de Carn (Asoprovac) de Catalunya, el president, Ricard Gòdia, va confirmar que el començament de l’any no ha estat bo i ha arrancat per sota de les expectatives en comparació amb l’any anterior. Segons va assenyalar Gòdia, la situació bèl·lica a Líbia ha provocat la paralització de les exportacions d’animals vius cap aquest país.

El sector boví espera bones notícies de les negociacions per exportar la Xina

Pel que fa al cas de Turquia, una altra de les destinacions rellevants, també s’han congelat les exportacions. Aquesta vegada ha estat a causa fonamentalment de les contínues devaluacions de la divisa turca, la lira, i s’ha tancat temporalment la concessió de llicències per a trameses d’animals vius. Així mateix, a Jordània, país amb el qual es tenen firmats acords bilaterals, hi ha actualment poc moviment.

No obstant, Gòdia creu que les expectatives per exportar carn de boví a la Xina són cada cop més notables, en part gràcies a les missions comercials de l’Organització Interprofessional de la Carn de Boví (Proboví), amb la vista posada a mitjà i llarg termini de poder desembarcar al mercat del gegant asiàtic i en altres països de l’entorn.

Dins del comerç mundial, la Xina es manté com a principal demandant d’aquest tipus de carns, i s’estima un increment en el nivell d’importacions del 41% respecte a l’any anterior.

A més, segons l’organisme nord-americà, la demanda de porc repercutiria també en altres tipus de carn com la de boví o l’aviària, amb augments propers al 3%.

La crisi porcina a la Xina pot afavorir la venda de carn El departament d’agricultura dels Estats Units preveu que la caiguda de fins un 10 per cent de la producció a la Xina per la pesta porcina africana (PPA) que l’afecta des de fa mesos podria provocar un creixement propròximer al 8 per cent de les exportacions mundials de carn porcina.

tracking