SEGRE

EMPRESES NEGOCIS

La innovació, motor de creixement del sector agroalimentari de Lleida

Tant per a empreses amb profunda vocació internacional

Un moment de la intervenció de Jaume Lluís Tartera, de Mahou-San Miguel.

Un moment de la intervenció de Jaume Lluís Tartera, de Mahou-San Miguel.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La innovació s’ha convertit en la pedra angular de qualsevol empresa. Aquesta va ser la lliçó principal que es va poder treure ahir de la taula redona “Gestió i innovació en empreses alimentàries de la zona de Lleida “ dins del màster de gestió d’empresa alimentària de la Facultat d’Agrònoms de Lleida. Ja siguin multinacionals com Mahou-San Miguel, amb vocació internacional, o d’empreses com BonÀrea Agrupa amb la mirada posada a ampliar la distribució dels seus productes a nivell estatal, o d’Actelgrup, amb l’interès del màxim benefici al soci de la cooperativa de segon grau o a nivell local de la cooperativa lletera del Cadí, el comú denominador de totes és l’organització matricial dels seus negocis per impulsar la innovació.

Jaume Lluís Tartera, de Mahou-San Miguel, va afirmar que la innovació és un dels seus motors de creixement i una de les maneres de fer-lo funcionar és “continuar aprenent”.

Per als experts, les idees innovadores es retroalimenten cap a altres de noves

Per a Fernando Da Pena (BonÀrea Agrupa), els departaments de R+D en solitari ja no existeixen sinó que estan a totes les baules de la cadena de l’empresa de forma transversal.

“Cal avançar amb innovació, perquè si et pares vas cap enrere”, va assegurar.

A més, va explicar que les idees innovadores que funcionen es retroalimenten cap a altres de noves.

Actelgrup, cooperativa de segon grau, té com a màxim objectiu aportar valor al soci, va explicar Jaume Martí. Per a això, la millora dels processos productius vénen de la mà de les persones. “A l’hora d’aportar idees, qualsevol persona dins de l’empresa és vàlida”, va assenyalar.

Argal, una empresa familiar que s’ha anat reinventant a si mateixa des d’un negoci merament carni, ara va camí de convertir-se ja en un grup alimentari.

Per això, té des del 2015 el seu “taller Argal”, segons va explicar Jaume Palau, un centre per recollir idees com a punt de trobada de clients, proveïdors i d’organitzacions tant internes com externes per aconseguir la seua comesa.

La innovació no és un argument exclusiu de les grans empreses. Cooperatives locals com Cadí també la implementen. Segons Josep Balcells, enginyer agrònom de la cooperativa, es valora la qualitat per damunt de tot i es desenvolupen productes amb alt valor afegit, de forma que cal treballar per millorar tant els processos productius com els estalvis de costos.

tracking