SEGRE

PORCÍ COMERÇ

L'exportació catalana de porcí a la Xina es dispara per la pesta

Els sacrificis de milers d’animals en diversos països asiàtics obren la porta a grans negocis || En dos mesos s’ha venut a Pequín per un import de 55 milions d’euros

Imatge d’arxiu d’una explotació porcina lleidatana.

Imatge d’arxiu d’una explotació porcina lleidatana.J. MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La crisi sanitària creada per l’avanç de la pesta porcina africana (PPA) a la Xina i en altres països d’Àsia està creant grans oportunitats de negoci per part dels productors catalans, liderats per Lleida. De fet, en dos mesos han exportat per un import d’una mica més de 55 milions d’euros, davant dels gairebé 241 de tot l’any passat.

Segons afirma l’Associació Catalana de Productors de Porcí (Porcat), les autoritats sanitàries de Hong Kong van confirmar el primer cas de pesta porcina africana divendres passat en un escorxador i va ordenar que se sacrifiquessin almenys 6.000 porcs. Al Vietnam, el virus està descontrolat. Després d’un mes i mig sense emetre informes, l’últim de l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) confirma 2.121 nous focus i un total de 1.321.059 animals susceptibles, tots porcs domèstics.

Al Vietnam s’ha sacrificat més d’un milió d’animals i Hong Kong ha detectat el primer focus

El Vietnam, un país amb uns 95 milions d’habitants, va importar de Catalunya carn de porc per un valor de 5,78 milions d’euros el 2018, una xifra que podria augmentar a causa d’aquesta crisi sanitària.

Tanmateix, el ministeri de Comerç espanyol veu amb cautela aquesta situació ja que entreveu un panorama incert respecte a la política que prendran les autoritats vietnamites respecte a les importacions, ja que és possible que es prenguin mesures per protegir la indústria local.

En el cas de Hong Kong, les exportacions de carn porcina des de Catalunya van suposar uns trenta-tres milions d’euros l’any passat. Encara que també és molt aviat per saber si augmentaran les vendes allà, el que se sap és que el primer focus de la malaltia va provenir d’un porc infectat que va ser importat des de Zhanjiang, província de Guangdong (Xina).

Així mateix, amb la malaltia instal·lada a gairebé tot Xina, cosa que provoca un significatiu descens de la producció del país, ha fet que els preus de la carn de porc hagin augmentat en aquest país asiàtic, que s’ha vist obligat a cobrir la demanda comprant en diferents mercats del món. Les primeres estimacions auguren un creixement de les importacions de carn de porc de fins a un 26 per cent, sobretot de països com Espanya, França, Alemanya o Dinamarca.

En aquest sentit, a Catalunya es van exportar l’any passat carn de porc per valor de 240,9 milions d’euros i només en els dos primers mesos d’aquest any les vendes van arribar als 55 milions d’euros, segons va assenyalar el ministeri de Comerç espanyol.

tracking