SEGRE

FRUITA PREVISIONS

Mà d'obra més cara i primera caiguda de la superfície dedicada a fruita de pinyol a Lleida

Afrucat creu que els costos s’encariran uns 4 cèntims per quilo al pujar el salari mínim || La producció creixerà el 28,5 per cent respecte al 2018 en totes les varietats, però cau el 5,9% en relació amb el 2017

Carmel Mòdol amb els responsables d’Afrucat Francesc Torres, Francesc Palau i Manel Simon.

Carmel Mòdol amb els responsables d’Afrucat Francesc Torres, Francesc Palau i Manel Simon.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Catalunya compta aquest any amb 21.395 hectàrees de presseguers i nectarinos, el 91% de les quals a Lleida, 1.278 menys que el 2018, fet que suposa el primer descens en la història de superfície productiva de Catalunya, segons Afrucat. Segons va explicar el director d’Afrucat, Manel Simon, el 2018 només es van plantar a Catalunya 500 noves hectàrees –respecte a les 2.000 anuals que es feien abans del veto rus als productes agroalimentaris procedents de la UE–, xifra que no permet compensar les hectàrees que s’han anat arrancant, la qual cosa ha motivat el descens de superfície.

D’altra banda, Francesc Palau, president del comitè de préssec i nectarina d’Afrucat, va mostrar preocupació per l’increment del cost de la mà d’obra que haurà d’afrontar el sector per complir l’actualització del salari mínim interprofessional (SMI) aprovat per l’Estat. Encara que la patronal està negociant amb organitzacions agràries i sindicats l’actualització dels salaris, Afrucat estima que se situarà en un increment del 10 per cent al camp i en un altre 10 per cent a les centrals. L’organització empresarial calcula que aquest encariment de la mà d’obra es traduirà en un augment dels costos de producció d’entre 3 i 4 cèntims per quilo. Per aquesta raó, des d’Afrucat defensen que aquest increment s’hauria de poder repercutir en el preu final que percep el productor.

Paral·lelament, Afrucat estima que la producció de fruita de pinyol a Lleida de cara a aquesta campanya pot arribar a les 486.090 tones, xifra que implica un 28,5 per cent més que l’any passat (378.380 tones) però un 5,9 per cent per sota del 2017. Segons va explicar Simon, en comparació amb la mitjana dels anys 2016, 2017 i 2018, representarà un creixement del 9,5 per cent. Per grups varietals, el préssec redó creixerà un 19,8 per cent (101.850 t); el pla, un 29,9% de (139.270 t), la nectarina pujarà un 34% (224.000 tones) i la pavia, un 10,5 per cent (20.730 t).

Publicada l’ordre per acollir-se al pla d’arrancades de fruiters La conselleria d’Agricultura va publicar ahir al DOGC l’ordre perquè els productors puguin acollir-se al pla d’arrancades de fruiters de pinyol que ha posat en marxa el departament. Els interessats podran acollir-se a partir d’avui i tindran de termini fins al 18 de juny. L’objectiu del pla és treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, préssec pla i platerina, la qual cosa equival a 80.000 tones de fruita, el que es va deixar d’exportar anualment a Rússia des del 2014 pel veto. El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, va explicar que aquesta, al costat d’altres mesures, busca “aixecar la rendibilitat” d’un sector que arrossega anys de dificultats pel que fa al tema de preus, especialment arran del veto rus. Mòdol va demanar que la Unió Europea treballi per aconseguir que Rússia acabi aixecant l’embargament a l’entrada de fruita comunitària.

tracking