SEGRE

AGRICULTURA PREVISIONS

Els productors de fruita demanen a la UE les mateixes “regles del joc” a la importació

El grup de contacte de préssec i nectarina d’Espanya, França i Itàlia || Confirmada la recuperació de la producció espanyola i problemes per cobrir tota la mà d’obra en zones primerenques

Un moment del grup de contacte de fruita de pinyol d’Espanya, França i Itàlia, ahir a Múrcia.

Un moment del grup de contacte de fruita de pinyol d’Espanya, França i Itàlia, ahir a Múrcia.ASAJA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup de contacte de préssec i nectarina d’Espanya, França i Itàlia reclama que la legislació europea sobre fitosanitaris i residus ha de ser la mateixa per a la producció i la comercialització. Es tracta que els productors europeus i els que exporten a la Unió Europea treballin amb les mateixes regles del joc. “Mentre que els europeus estem obligats a estrictes controls, s’importa de països com Sud-àfrica o el Marroc, on es poden utilitzar productes que aquí estan prohibits de fa dècades”, va afirmar Pere Roqué, representant d’Asaja a la reunió.

La trobada va servir per analitzar les previsions de producció i, en aquesta línia, Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya va apuntar que la collita estatal arribarà a 1.604.380 tones, amb la qual cosa recuperarà el potencial productiu i tornarà a nivells normals. L’any passat, la producció havia caigut a tot l’Estat a causa de problemes meteorològics. Com va publicar SEGRE ahir, la conselleria d’Agricultura i Agfrucat preveuen que la collita a Lleida arribi a les 486.090 tones, amb un repunt del 28,5 per cent davant l’atípica campanya de l’any passat, però un 5,9 per cent per sota de la del 2017. En el cas de la zona primerenca de Múrcia, que ahir va acollir la reunió del grup de treball internacional, s’estan registrant problemes a l’hora de cobrir totes les necessitats de mà d’obra, alhora que les operacions de venda del producte s’estan fent a l’alça. Fonts de la reunió van apuntar que els preus no estan registrant el nivell desitjable i encara que les millors qualitats no troben problemes de comercialització, la situació no és la mateixa en el cas de les segones i terceres categories de fruita de pinyol.

El sector hortofructícola, líder a Europa amb 14.700 milions El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va apuntar ahir que el sector hortofructícola espanyol, pioner en l’exportació, lidera la producció de la Unió Europea (UE), amb un valor el 2018 de més de 14.700 milions d’euros i una producció de més de vint-i-vuit milions de tones. En el marc de la inauguració d’una fira a Almeria, va remarcar la vocació exportadora del sector –més de la meitat de la producció es comercialitza als mercats exteriors– i que ha convertit el sector hortofructícola en un dels més dinàmics. Entre els reptes de futur, va remarcar la importància del relleu generacional i la digitalització.

tracking