SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

Lleida té el 26% de granges de vaques però produeix el 40% de llet

A tot Catalunya hi ha 460 explotacions, de les quals 121 es troben a Ponent

Imatge d’arxiu amb vaques d’aptitud làctia.

Imatge d’arxiu amb vaques d’aptitud làctia.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La província de Lleida és competitiva en molts sectors, no només en fruita dolça i porcí, i el boví de llet n’és un. Així ho demostra l’últim informe sobre el sector de la conselleria d’Agricultura, que apunta que a Ponent tot just hi ha una de cada quatre granges catalanes però, alhora, representa prop del dos de cada cinc litres de llet produïts al territori.

En concret, després del gradual tancament de granges, fonamentalment les més petites i menys competitives en els últims anys en un context especialment difícil per als ramaders, Catalunya compta en aquests moments amb 460 explotacions de boví de llet. D’aquestes, 181 es troben ubicades a Girona, 158 a les comarques barcelonines i Lleida té les 121 restants, sense que l’informe reculli l’existència de cap a Tarragona que hagi entregat llet a la indústria el mes de març.

Tanmateix, l’anàlisi de la producció reflecteix que Lleida se situa al capdavant, amb una mica més de 24 milions de litres el mes analitzat, xifra que suposa el 37,79 per cent del total. La segueix Girona, amb poc més de 22 milions de litres i un 34,40%, i per la seua banda Barcelona treu al mercat 17,8 milions de litres (27,81%).

L’anàlisi comarcal col·loca Osona com el motor del lacti català, ja que concentra ni més ni menys que noranta-set granges. El territori que ocupa la segona posició del podi és l’Alt Urgell, amb cinquanta-cinc granges i una mica més de 6,6 milions de litres. Aquesta producció gira en bona mesura entorn de la cooperativa del Cadí, que és un dels pilars del sector lacti no només lleidatà sinó català. La Noguera, amb quinze granges, tanmateix, el supera lleugerament en producció, amb uns 6,7 milions. A Lleida, les comarques que també es poden considerar una potència en matèria làctia són el Segrià (dotze granges i 5,5 milions de litres) i el Pla d’Urgell (setze explotacions i 4,3 milions de litres).

L’informe deixa patent que a les comarques de Lleida se situen les explotacions més grans. De fet, de cada granja van sortir gairebé 200.000 litres el mes de març, quan la mitjana de Catalunya és de 140.000 i a l’Estat no arriba als 46.000. Els ramaders de Lleida han invertit durant els últims anys i compten amb uns ramats sanejats i productius, encara que després els preus no arriben a remunerar adequadament els seus esforços. De fet, el sector passa la seua particular crisi, agreujada des que la Unió Europea va anul·lar les quotes de producció fa quatre anys.

tracking