SEGRE

CONSUM NORMATIVA

La Generalitat obre dos expedients a Lleida per mal etiquetatge de fruita

En una campanya de control de l’Agència Catalana del Consum || El 25% dels productes examinats a Catalunya tenien errors en la informació al consumidor

Elisabeth Abad, directora de l’Agència Catalana del Consum, ahir, a Barcelona.

Elisabeth Abad, directora de l’Agència Catalana del Consum, ahir, a Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Agència Catalana del Consum va efectuar 14 inspeccions a les comarques de Lleida entre el novembre del 2018 i el mes passat en el marc d’una campanya per controlar el correcte etiquetatge de fruites i hortalisses, el 10,5% de totes les dutes a terme en el conjunt de Catalunya. Únicament en dos de les actuacions aquest organisme dependent de la Generalitat va decidir obrir expedient sancionador contra sengles establiments lleidatans per incompliments en la normativa d’etiquetatge de fruites i hortalisses. La resta d’inspeccions van acabar sent arxivades. A nivell català, es van efectuar 133 inspeccions en establiments.

En aquest sentit, en el 91% dels casos, un total de 122, els funcionaris van detectar irregularitats a les etiquetes. Tanmateix, només en 26 casos el procediment ha acabat en una obertura d’expedient sancionador, ja que, als 96 establiments restants, els responsables van atendre les reclamacions efectuades pels inspectors de consum.

Amb tot, durant la campanya, es van revisar 7.500 etiquetes de fruites i hortalisses. El 24,2% d’aquests productes presentaven deficiències en el compliment de la informació dirigida als consumidors.

En termes relatius, les botigues d’alimentació van ser les que van concentrar un percentatge d’infracció més gran de la normativa, amb un 35,7% d’incompliments. Als antípodes, els supermercats únicament van registrar un 2,5% d’inspeccions desfavorables.

D’altra banda, en el cas dels mercats municipals, el 20,1% de les actuacions van detectar incompliments. La directora de l’Agència Catalana del Consum, Elisabeth Abad, va manifestar ahir que aquesta campanya suposa “un abans i un després” respecte al compliment de la normativa d’etiquetatge.

A més, va dir que és “important” que ciutadans, establiments i agents econòmics entenguin que el dret a la informació, que passa per un etiquetatge correcte, forma part dels drets del consumidor.

Arran d’això, la normativa actual exigeix que el producte estigui etiquetat amb la denominació comercial, preu per unitat de mesura, zona d’origen i, en certs casos, varietat, categoria i calibre.

tracking