SEGRE

AGRICULTURA FRUCTICULTURA

Lleida obre la campanya de venda de fruita de pinyol a l'Aràbia Saudita

Un mercat que ja representa el cinc per cent de les vendes extracomunitàries de préssecs i nectarines || Els preus tendeixen a la recuperació al mercat interior

Presentació de la campanya de promoció de fruita a les escoles, dimecres a Barcelona.

Presentació de la campanya de promoció de fruita a les escoles, dimecres a Barcelona.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les empreses i cooperatives fructícoles de Lleida estan incrementant aquests dies la seua oferta de fruita de pinyol, en la mesura en què la campanya va agafant força a les finques de la província. Amb això, han començat també les exportacions, entre aquestes a l’Aràbia Saudita, un mercat especialment interessant al tractar-se d’un consumidor amb elevat poder adquisitiu. De fet, va prenent cada vegada més importància, si es té en compte que el 5% de la fruita de pinyol exportada l’any passat des d’Espanya a països fora de la Unió Europea corresponia precisament a aquest mercat, segons l’últim balanç fet públic pel ministeri d’Agricultura.

En el cas concret de la fruita de pinyol de Lleida, l’any passat es va tancar amb unes exportacions valorades en 1,57 milions d’euros. Representava un descens respecte als 2,64 milions del 2017, però cal tenir en compte que la província va tenir l’any passat una producció molt curta, cosa que va obligar moltes empreses a prioritzar a quins mercats dirigir les trameses. En total, Lleida va exportar l’any passat fruites valorades en 5,46 milions d’euros, davant dels 7,10 de l’exercici anterior a l’Aràbia Saudita

El sector adverteix que l’augment de collita ha incrementat els costos d’esbandida dels arbres

Quant als preus de la fruita de pinyol, el mercat està donant clars signes de millora respecte als inicis de campanya de les zones primerenques, com el cas de Múrcia o Extremadura. Precisament, ahir es va fer a la conselleria d’Agricultura la primera reunió de l’Observatori de Preus de la fruita de pinyol per preparar les dades de la campanya 2019, que començaran a donar-se a conèixer en les properes setmanes.

Tot plegat en una campanya en la qual s’han incrementat els costos de producció, derivats d’una recuperació del potencial productiu dels fruiters aquest estiu després de la caiguda de la collita el 2018. Així ho expliquen fonts del sector, que asseguren que les tasques d’esbandida dels arbres ha requerit de l’ordre d’un trenta per cent més d’hora de treball de temporers. Aquest increment, juntament amb els salaris més els repunts en altres imputs, com l’energia o els fertilitzants, fa que varietats que costaven produir l’any passat entre 35 i 40 cèntims d’euro el quilo, hagin passat avui a representar un desemborsament d’entre 40 i 45 cèntims per al productor, segons les fonts. En aquesta línia, apunten la necessitat de campanyes de promoció del consum per poder donar suport al mercat i al sector.

tracking