SEGRE

AGRICULTURA COMERÇ

Rússia manté el veto a la fruita de Lleida fins a finals de l'any 2020

Després que la Unió Europea estengués les sancions econòmiques contra Moscou || El sector lleidatà va perdre el 2014 un mercat de 50 milions de quilos

Treballs de recollida de fruita de pinyol aquest mes en una finca de Soses.

Treballs de recollida de fruita de pinyol aquest mes en una finca de Soses.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector agroalimentari lleidatà haurà de continuar sense poder exportar al mercat rus almenys fins a finals del 2020, una situació que afectada de forma especial el sector de la fruita de pinyol. El president rus, Vladímir Putin, ha prolongat un any l’embargament alimentari que va imposar el 2014 en resposta a les sancions que la Unió Europea, els Estats Units i altres països van introduir contra Rússia pel seu paper en el conflicte ucraïnès.

Putin va firmar un decret que estén fins al 31 de desembre del 2020 l’ordre que prohibeix o restringeix les importacions de productes agrícoles, matèries primeres i aliments dels països que van secundar les sancions contra alts funcionaris, bancs, empreses i petrolieres russes, entre altres, segons el portal d’informació legal. La primera vegada que Rússia va imposar aquest embargament alimentari, que va prolongant anualment, va ser l’agost del 2014 amb l’objectiu de “protegir la seguretat de la Federació Russa”.

Aquesta és la sisena campanya fructícola en què Lleida no podrà comptar amb els consumidors russos

La decisió de Moscou es produeix només quatre dies després que els líders de la UE acordessin estendre sis mesos les sancions econòmiques imposades a Rússia pel seu paper en la crisi separatista a l’est d’Ucraïna i per no haver aplicat els acords de pau de Minsk. La UE condiciona el final de les sancions econòmiques a Rússia a l’aplicació total de l’acord de Minsk i encara hi ha carències en la seua implementació, que inclou la retirada d’armament pesant, el respecte a l’alto el foc o la cessió a Ucraïna del control d’àmplies zones de la frontera comuna.

Les primeres restriccions van ser introduïdes per la Unió el 31 de juliol del 2014, inicialment per un període d’un any, en resposta a “les accions empreses per Rússia, que suposaven la desestabilització de la situació a Ucraïna”.

L’aplicació efectiva va tenir lloc el 7 d’agost i, de la nit al dia i en plena campanya, el sector productor de fruita de pinyol lleidatà perdia un mercat que, en aquell moment, es calculava que absorbia uns 50 milions de quilos de fruita. Automàticament, els preus es van enfonsar estrepitosament i les cambres frigorífiques es van col·lapsar de fruita que estava previst exportar Rússia.

Aquesta va ser la pitjor campanya de la història, segons els productors de préssecs, nectarines i paraguaians de Lleida, amb la pèrdua d’un gran mercat que havia costat conquerir ni més ni menys que deu anys. La crisi del sector s’ha mantingut oberta des d’aleshores.

tracking