SEGRE

COMERÇ ACORD

“No som moneda de canvi”

Les organitzacions agràries es mostren receloses davant de l’acord comercial entre la Unió Europea i Mercosur || Critiquen que el pacte s’hagi forjat als despatxos i sense comptar amb el sector

Mandataris europeus i sud-americans a l’anunciar l’acord comercial entre la UE i Mercosur.

Mandataris europeus i sud-americans a l’anunciar l’acord comercial entre la UE i Mercosur.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de més de vint anys de negociacions, l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i Mercosur, organització que inclou l’Argentina, el Brasil, l’Uruguai i el Paraguai, ja és pràcticament una realitat. Només falta que els estats membres de Mercosur, de la UE i l’Eurocambra ratifiquin el pacte, la qual cosa donarà lloc a un mercat amb gairebé vuit-cents milions de consumidors.

Tal com va reconèixer el comissari europeu d’Agricultura, Phil Hogan, Europa ha hagut d’efectuar “significatives concessions” en matèria agrícola i agroalimentària. Són precisament aquestes cessions davant de les demandes sud-americanes les que han posat en alerta les organitzacions agràries, que estan a l’expectativa del que “la lletra petita” del document pugui revelar. “Hem d’estudiar bé aquest acord perquè els costos de producció aquí a Europa són més cars perquè hi ha més impostos i més controls de qualitat, a veure com podem competir amb els productors sud-americans”, va assenyalar ahir Jaume Pedrós, coordinador d’Unió de Pagesos a Lleida, que va posar èmfasi en el fet que “ens podem trobar que entrin al mercat productes més barats i de dubtosa qualitat”. Pedrós també va denunciar que l’acord s’hagi forjat “als despatxos” i no s’hagi tingut en compte els productors. Així mateix, va criticar que mentre les administracions diuen que s’ha de cuidar el sector primari i combatre la desertificació, alhora “ens deixen de la mà de Déu”.

“Diuen que cal cuidar el pagès però alhora ens deixen de la mà de Déu”, lamenta UP

En aquesta mateixa línia, el president de JARC a Lleida, Joan Carles Massot, també va destacar que els productors de Mercosur tenen uns costos de producció més baixos i que tant els tractaments que els apliquen a la fruita com els productes amb què alimenten els animals són diferents.

En aquest sentit, va destacar que els americans poden utilitzar anabolitzants en el boví, que estan vetats a la Unió Europea. “No volem ser moneda de canvi”, va indicar. Per la seua banda, l’Associació Espanyola de Productors de Boví de Carn (Asoprovac) ja ha dit que aquest acord podria rebaixar els estàndards de sanitat animal.

osaka

“Aquest pacte és el més important de la nostra història.” Amb aquestes paraules va definir el president argentí, Mauricio Macri, l’acord de lliure comerç tancat divendres a la nit entre la Unió Europea i Mercosur, que ja només depèn de la ratificació final dels països comunitaris i de l’Europarlament i dels de Mercosur, que podrien exigir alguns retocs. Tots els líders europeus i sud-americans van aplaudir unànimement el naixement d’un nou mercat amb prop de vuit-cents milions de consumidors.

El president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, que va ser un dels mandataris que van apostar més decididament per aquest acord, que beneficia sobretot el sector de l’automòbil i les grans constructores, va manifestar que és una “excel·lent notícia per a l’ocupació, les oportunitats empresarials generades de prosperitat i desenvolupament”. “És l’acord comercial més gran del món”, va assegurar Sánchez. També el president francès, Emmanuel Macron, malgrat les reticències inicials, es va mostrar satisfet. “És beneficiós perquè els negociadors han tingut en compte totes les demandes que hem fet”, va destacar, en sintonia amb les paraules del líder brasiler, Jair Bolsonaro. Des de l’altre costat de l’Atlàntic, la majoria de cambres empresarials argentines i els exportadors uruguaians van celebrar l’eliminació de la major part dels aranzels entre Mercosur i la Unió Europea.

El Con Sud és el proveïdor de productes agrícoles més gran de la UE Els països integrants de Mercosur són el principal proveïdor de productes agrícoles de la Unió Europea amb el 20 per cent del total. De fet, el 67 per cent del total de les exportacions argentines a territori comunitari són de productes agrícoles. A més, els països europeus compren al Brasil, l’Argentina, el Paraguai i l’Uruguai el 70% dels productes per a l’alimentació animal que importen. Igualment, el 80 per cent de la carn de boví importada a la UE procedeix d’aquests quatre estats. En el cas particular d’Espanya, el Brasil i l’Argentina són el segon i tercer proveïdor extracomunitari, respectivament, de productes agroalimentaris, només darrere dels Estats Units. En definitiva, s’eliminaran els aranzels d’importació per al 81,7 per cent dels productes agrícoles, i el 17,7% restant tindran algun tipus de quota o preferències fixes.

Mandataris europeus i sud-americans a l’anunciar l’acord comercial entre la UE i Mercosur.

Mandataris europeus i sud-americans a l’anunciar l’acord comercial entre la UE i Mercosur.EFE

tracking