SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Aprovat el decret sobre purins que veta granges en set municipis i les limita en 76

Moratòria de 2 anys a Mollerussa, Golmés, Miralcamp, Soses, Puiggròs, Vilanova de Bellpuig i Bellmunt || En poblacions declarades zona vulnerable només es permetran si no apliquen dejeccions en cultius

La consellera Jordà, ahir en la demostració d’una màquina d’aplicació de purins a Albesa.

La consellera Jordà, ahir en la demostració d’una màquina d’aplicació de purins a Albesa.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Executiu va aprovar ahir el nou decret sobre gestió de purins que fixa una moratòria de dos anys a la construcció i l’ampliació de granges en set municipis de Lleida amb una alta concentració de bestiar: Mollerussa, Golmés, Miralcamp, Puiggròs, Soses, Vilanova de Bellpuig i Bellmunt d’Urgell. Formen part dels 83 declarats zona vulnerable a la contaminació d’aqüífers per nitrats a les comarques del pla. En els 76 restants, només es podran construir o ampliar explotacions si eviten aplicar dejeccions en cultius. Les hauran de tractar a les mateixes granges; posar-les en mans de gestors de residus, o bé portar-les fora de les zones vulnerables. Aquesta limitació no s’aplicarà a ramaders que apliquin purins en terres pròpies o arrendades almenys set anys; ni tampoc a explotacions ecològiques ni extensives. El decret estableix per primera vegada limitacions al fòsfor i al potassi procedents de dejeccions que poden aplicar-se en finques agrícoles. Quant a nitrats, rebaixa la quantitat màxima en diversos cultius, de 170 quilos per hectàrea a l’any a 130. També prohibeix aplicar-los a prop de nuclis urbans en cap de setmana.

Per verificar el compliment d’aquestes normes, ramaders i agricultors que utilitzin dejeccions com a fertilitzant faran una declaració anual de quantitats i llocs d’aplicació. L’obligació d’equipar amb GPS les cisternes de purins passarà de limitar-se a trajectes a partir de 10 quilòmetres a incloure els de 5 d’aquí a dos anys. El sindicat UP va lamentar que no es controlin les vendes d’adob químic.

La norma pretén reduir la contaminació per nitrats de les aigües subterrànies després d’anys sense millores, segons el text del decret. La UE ha iniciat un procediment sancionador contra Espanya per aquesta raó, que inclou els aqüífers catalans.

Revisaran les zones vulnerables a partir d’aquest mes La Generalitat revisarà a partir aquest mes el mapa de zones vulnerables a la contaminació d’aqüífers per nitrats, que ara inclou vuitanta-tres municipis de Lleida i implica limitacions per construir i ampliar granges i a l’hora d’aplicar purins. Així ho va anunciar ahir la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes. Ho va dir durant una visita de la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, a una finca d’Albesa que utilitza tècniques avançades per a l’aplicació de purins. El nou decret dicta que, després de revisar les zones vulnerables, la Generalitat ha d’aprovar un pla d’acció per aquestes en un any. Si passat aquell termini no el té, vetarà tota nova granja en zona vulnerable fins a aprovar-ho. UP creu que això podria conduir a una “moratòria generalitzada”. L’amenaça de restriccions ha accelerat projectes per a granges en els últims mesos. Per la seua banda, Jordà va afirmar que el decret pot reduir la contaminació d’aqüífers i evitarà la “criminalització” dels ramaders al considerar-los responsables.

tracking