SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

El benefici per porc passa de 6 a 10 euros al productor fins al juny

Càlculs d’UP del primer semestre respecte al 2018 al disparar-se la demanda pels casos de pesta a Àsia || Urgeix mesures per evitar l’arribada del virus

Jaume Pedrós, Rossend Saltiveri i Josep Maria Cortasa, ahir a la seu d’Unió de Pagesos

Jaume Pedrós, Rossend Saltiveri i Josep Maria Cortasa, ahir a la seu d’Unió de PagesosE.M.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El marge de benefici per al productor de porcí es xifra entorn dels 10 euros per porc sacrificat el primer semestre de l’any, mentre que en les mateixes dates del 2018 el guany mitjà era de 6 euros. Així ho van explicar ahir en nom d’Unió de Pagesos Jaume Pedrós, Rossend Saltiveri i Josep Maria Cortasa. Atribueixen aquesta evolució als efectes sobre la demanda generats pels casos de pesta porcina africana (PPA) en especial en països asiàtics com la Xina, Corea del Sud o Taiwan. Però van alertar que la situació es pot truncar i esdevenir una crisi sense precedents en cas que el virus arribés a Catalunya o a qualsevol punt d’Espanya, perquè es veurien tancades les fronteres a l’exportació de tercers països.

A Europa, si es registra un cas de PPA es tanca la regió on s’ha detectat, però la Xina o Corea, per posar-ne dos exemples, podrien vetar l’entrada de carn o elaborats de tot l’Estat. “Si es donés un cas al País Basc, tancarien tot Espanya”, va alertar Saltiveri. Per això, UP urgeix a prendre totes les mesures possibles contra el virus.

UP alerta davant dels moviments comercials d’animals com un gran risc davant de la PPA

El sindicat reclama el control de moviment de persones i aliments que puguin entrar de països on s’ha detectat la PPA, com poden ser Bèlgica o Romania. També reduir la cabanya d’animals salvatges que poden transmetre-la, en especial els senglars, i declarar l’emergència cinegètica en zones amb gran densitat. També reduir l’entrada de porcs vius.

En el primer trimestre d’aquest any se n’han importat 600.000, un 74 per cent més que la mitjana dels últims quatre anys i en els cinc primers mesos ja ronda el milió. En bona mesura és a causa de la necessitat de proveir les granges d’engreix i, per això, es demana a l’Administració prioritzar les granges de verres reproductores, tant per a les noves com per a les ampliacions. D’aquesta manera, consideren que es reduiria la necessitat d’importacions amb el risc sanitari que comporten. El comerç és el gran perill, segons la seua opinió, i en aquest punt Saltiveri va reconèixer que l’obertura a Binèfar d’un macroescorxador pot incrementar-ne la demanda.

Cortasa va apuntar que els garrins poden ser avui a un preu d’uns 70 euros per animal, un nivell inusitat per un mes de juny. Va alertar que aquests animals sortiran al mercat engreixats a l’octubre, quan precisament no acostumen a ser unes dates d’elevats preus dels porcs vius.

tracking