SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Exigeixen mesures per evitar que els óssos “extingeixin” la ramaderia

“Si els ramaders desapareixen, els boscos seran un polvorí”

Miralles es va reunir amb mig centenar de ramaders a Tremp.

Miralles es va reunir amb mig centenar de ramaders a Tremp.CONSELL DEL PALLARS JUSSÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mig centenar de ramaders procedents de tot el Pirineu van acudir ahir a una conferència a Tremp sobre la convivència de la ramaderia extensiva amb grans depredadors com l’ós i el llop. L’acte va asseure en una mateixa taula el director general de Polítiques Ambientals de la Generalitat, Ferran Miralles; un ramader de la Terreta, Jesús Porté; i l’alcalde de Conca de Dalt, Martí Cardona. Els dos últims van plantejar la necessitat de mesures per evitar que la proliferació d’aquestes espècies contribueixi a accelerar el declivi de la ramaderia extensiva.

“Si els ramaders desapareixen, els boscos del Pirineu es convertiran en un polvorí”, va dir Cardona, que va recordar que la ramaderia extensiva és un factor decisiu en la reducció del risc d’incendis. Així mateix, va assenyalar que les muntanyes freqüentades per l’ós reben un nombre creixent de turistes. En el torn de preguntes, ramaders van assenyalar que mesures plantejades anys enrere com equipar els ramats amb dispositius GPS per facilitar-ne el seguiment no s’han implementat. Així mateix, van preguntar a Miralles si la Generalitat ha fixat un límit a la creixent població d’óssos, amb 43 d’identificats i que podrien superar ja el mig centenar.

Miralles no va donar resposta a aquesta última pregunta i va apuntar que la normativa europea fa impossible plantejar la retirada dels óssos de la serralada, com han sostingut organitzacions agràries. En el cas de l’ós Goiat, va puntualitzar, expulsar-lo del Pirineu és una decisió que implica diferents administracions. El director general es va mostrar disposat a escoltar el sector ramader i a treballar-hi per resoldre les seues inquietuds.

tracking