SEGRE

AGRICULTURA BALANÇ

Pèrdues de 5,5 milions pel foc de la Ribera d'Ebre i Ponent

En oliveres i ametllers en aquesta campanya i en els tres pròxims anys || Minva de producció, a la qual cal afegir danys en sistemes de reg i replantacions

Un moment de la reunió ahir de la consellera d’Agricultura amb membres de l’FCAC.

Un moment de la reunió ahir de la consellera d’Agricultura amb membres de l’FCAC.DEPARTAMENT D‘AGRICULTURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) calcula que l’incendi de la Ribera d’Ebre i Ponent provocarà pèrdues d’uns 5,5 milions d’euros a 300 pagesos de mitja dotzena de cooperatives de Lleida i Tarragona productors d’oli d’oliva i ametlles entre aquesta campanya i els pròxims tres anys. L’FCAC es va reunir ahir a la tarda amb la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, per avaluar els danys de l’incendi que va arrasar les comarques de Ribera d’Ebre, Garrigues i Segrià i reclamar mesures de suport per al sector.

Segons dades de l’FCAC, l’incendi va cremar un miler d’hectàrees de cultiu, unes 800 d’olivera i la resta d’ametller, de socis vinculats a cooperatives federades.

L’incendi ha afectat uns 300 socis productors de les cooperatives agrícoles de la Palma d’Ebre, la Torre de l’Espanyol, Bovera i la Granadella, Camp Foment Maialenc, Fruits Secs les Garrigues i Unió Fruits.

Es preveu que la reducció de la producció se situaria entre el 10 i el 45% de l’actual collita –segons els municipis– i que els danys tindrien continuïtat les pròximes campanyes, fins que els arbres tornin a recuperar el potencial productiu.

Es calcula que, aquest any, la pèrdua de producció pot ser superior als 2 milions de quilos d’oliva i la disminució d’ingressos seria d’1,5 milions d’euros per a aquesta campanya i superior als 4 milions en els propers tres anys, sense contemplar els costos derivats de material espatllat, instal·lacions de reg i replantació.

Antoni Galceran, responsable d’oli d’oliva de l’FCAC, reclama “línies d’ajuda per procedir a la replantació de cultius, reposició d’infraestructures i maquinària espatllada”.

També demana “mesures fiscals i línies d’acompanyament per a les cooperatives que hagin vist afectades les produccions dels seus socis de manera significativa a fi d’evitar que se’n vegi compromesa la viabilitat”. La consellera va apuntar que, de les 5.046 hectàrees cremades, 953 corresponen a terreny agrícola i 4.071 són forestals.

Jordà va dir que des d’Agricultura treballen per atendre com més aviat millor totes les necessitats del sector i recuperar la capacitat productiva de la zona afectada.

tracking