SEGRE

AGRICULTURA SANITAT

Agricultura, en alerta màxima per la pesta del porcí i de l'olivera

Visita a les instal·lacions de bioseguretat a Agrònoms || Dóna suport als ramaders que compleixen les normatives i denuncia les entrades d’activistes a granges

Teresa Jordà, a la nova sala de bioseguretat del Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal de Catalunya.

Teresa Jordà, a la nova sala de bioseguretat del Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal de Catalunya.MARIONA KISKERI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va visitar ahir el Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal de Catalunya, que analitza prop de 450.000 mostres l’any per reforçar la vigilància sanitària de malalties animals i plagues, com per exemple la pesta porcina africana (PPA) o la Xylella fastidiosa que afecta les oliveres, entre d’altres plantes, i que popularment també se la coneix com a pesta. La consellera va destacar l’alerta màxima davant d’aquestes malalties i va presentar una nova sala consisteix en un equipament “avançat” del qual disposen pocs centres a Catalunya.

Segons Jordà, el treball del laboratori és “indispensable” a l’hora de garantir l’“estatus” sanitari de Catalunya i les oportunitats que ofereix en relació amb la viabilitat de les granges i explotacions agrícoles, així com a l’accés als mercats exteriors. En aquest sentit, va manifestar la intenció de seguir donant resposta als “reptes presents i futurs de la salut animal i vegetal”, mitjançant la consolidació del laboratori i el treball dels seus professionals.

Els laboratoris analitzen més de mig milió de mostres cada any a Catalunya

Per això, va insistir a defensar que els ramaders són els primers a complir les normatives de benestar animal a les granges i va assegurar que l’any passat es van fer unes 512 inspeccions, de les quals només va fer falta obrir expedient a menys d’un 1%. Jordà ho va recalcar amb referència al que va qualificar com a “entrades indiscriminades” d’activistes animalistes a explotacions ramaderes com la de diumenge passat a Sant Antoni de Vilamajor i va assegurar que denunciaran aquestes accions que sembla que s’han-se convertit en “esport nacional” per a aquests col·lectius.

Les instal·lacions, situades al campus universitari d’Agrònoms de l’ETSEA, són el laboratori oficial de suport tècnic per al diagnòstic de les malalties previstes als programes oficials de vigilància, control, lluita i eradicació en matèria de sanitat animal i vegetal de la Generalitat.

En relació amb la sanitat animal, segons dades del Govern, aquests laboratoris analitzen 430.000 mostres a l’any procedents de 6.000 explotacions catalanes que es tradueixen en 500.000 anàlisis. Paral·lelament, prenen una mitjana de 9.000 mostres anuals de sanitat vegetal en el marc de les campanyes i per al diagnòstic clínic a les explotacions i qualsevol particular. Aquest laboratori és “hereu” d’una xarxa sanitària que fins l’any 2011 comptava amb vuit unitats a tot Catalunya.

tracking