SEGRE

AGRICULTURA

El productor d'oli més gran demana d’ordenar el sector per evitar una crisi estructural

Dcoop, hereu de l’antiga Hojiblanca

El productor d'oli més gran demana d'ordenar el sector per evitar una crisi estructural

El productor d'oli més gran demana d'ordenar el sector per evitar una crisi estructuralEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup agroalimentari Dcoop, hereu de l’antiga Hojiblanca, que produeix el 15 % de l’oli d’oliva d’Espanya, tem que l’actual crisi de preus baixos pot convertir-se en un problema estructural, per la qual cosa reclama fomentar el consum i una millor regulació del sector.

El seu president, Antonio Luque, ha assenyalat, en una entrevista amb Efe, que hi ha "molt que fer" en els propers anys per "ordenar" el mercat de l’oli, que viu una crisi de baixos preus després d’una collita rècord d’1.800.000 tones a Espanya.

Segons Dcoop, la producció d’oli d’oliva pot augmentar en 500.000 tones en cinc anys, que amenaça amb convertir el problema actual en estructural.

Aquesta cooperativa, que és el productor mundial més gran d’oli d’oliva, aposta per regular el sector i fomentar el consum per aconseguir un preu equilibrat per a agricultors i consumidors.

Entre les causes de la situació actual, Luque assenyala l’atomització de l’oferta, ja que la majoria de les 1.800 trulls existents no estan agrupades.

"Hi ha un percentatge important en el qual l’agricultor ven l’oli quan ell decideix", la qual cosa "distorsiona" el mercat, explica el president de Dcoop.

Segons la seua opinió, s’ha passat d’un mercat de demanda, en el qual es venia un camió d’oli sense problemes, a un altre d’oferta, la qual cosa fa que abaixin els preus, ja que "hi ha operadors que s’aprofiten d’aquesta situació".

Luque aposta per buscar un "equilibri" en els preus perquè siguin acceptable tant per als productors -per assegurar la viabilitat del producte- com per als consumidors -perquè no decaigui el consum-.

Quan es van iniciar les mobilitzacions per la crisi de l’oli, el preu havia baixat a 1,70 euros per quilo, amb la qual cosa s’havia "passat el semàfor en roig de forma important", apunta Luque.

Ara s’està recuperant i al final d’any pot estar de mitjana entre 2 i 2,5 euros, pronostica.

El sector "ha de treballar perquè el preu de l’oli d’oliva pugui ser entre 2,5 i 3 euros el quilo en origen", apunta Luque.

"Si l’oli estigués en un valor estructural de 3,5 o 4 euros, com alguns diuen que hauria de valer, es posarien milers d’hectàrees més d’olivera" no només a Espanya, sinó també en altres països, amb el que "podríem -ha advertit- morir d’èxit", afegeix.

Cal mantenir un equilibri perquè "no ens podem dedicar a continuar incrementant les nostres produccions d’oli d’oliva per guardar-lo any rere any", argumenta Luque, que defensa tant els mecanismes de regulació del mercat i d’ajuda a l’emmagatzemament davant de les fluctuacions de collita com impulsar el consum.

Segons el president de Dcoop, a finals de setembre "sobraran" unes 700.000 tones d’aquesta collita, oli que "farà falta" el proper any, en el que s’esperen entre 1,1 i 1,3 milions de tones, per la qual cosa "seria una pena haver de malvendre" producte i que el 2020 li costi "un preu excessivament alt al consumidor".

L’estratègia de la cooperativa agroalimentària Dcoop, que acapara entorn del 15 per cent de la producció d’oli d’oliva a Espanya, passa per impulsar el consum per vendre més, sobretot en altres països, com els Estats Units, França, Alemanya, Anglaterra, el Brasil, Rússia, la Xina i el Japó.

Per les plantacions existents, al món es passarà en els propers anys d’una producció de 3 milions de tones d’oli d’oliva a 4 milions, per la qual cosa "necessitem aquest increment de consum", ha avançat.

Dcoop produeix una mitjana de 225.000 tones d’oli d’oliva cada any -aquesta collita ha assolit 275.000-, de les que la meitat s’exporten.

"Si no existís un projecte com el de Dcoop, la situació de preus en origen hauria estat moltíssim més complicada del que està", ha emfatitzat Luque.

El productor d'oli més gran demana d'ordenar el sector per evitar una crisi estructural

El productor d'oli més gran demana d'ordenar el sector per evitar una crisi estructuralEFE

El productor d'oli més gran demana d'ordenar el sector per evitar una crisi estructural

El productor d'oli més gran demana d'ordenar el sector per evitar una crisi estructuralEFE

tracking