SEGRE

AGRICULTURA SECTOR FRUCTÍCOLA

Lleida recupera potencial i enguany produirà un 11% més de poma i un altre 5% de pera

Mentre que s’espera una collita curta al conjunt d’Europa || La superfície destinada a aquestes fruites baixa a Ponent, malgrat la renovació de finques i la recuperació en algunes varietats autòctones

En aquesta finca ahir van començar a recollir pera Ercolini, de la qual s’esperen 4.710 tones a Lleida.

En aquesta finca ahir van començar a recollir pera Ercolini, de la qual s’esperen 4.710 tones a Lleida.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida i Catalunya en conjunt recuperen aquest any potencial productiu en poma i pera, després de la caiguda de collita de l’estiu passat, circumstàncies que coincideixen amb anuncis que la producció global europea s’augura inferior. Aquestes van ser algunes de les claus que van oferir ahir la conselleria d’Agricultura i la patronal de la fruita catalana, Afrucat, al presentar les primeres previsions oficials. Catalunya produirà 299.690 tones de pomes, cosa que representa un increment de l’11 per cent sobre l’any passat. La taxa d’augment és idèntica a la que es preveu per a Lleida, i de les seues finques sortiran 209.860 tones. En el cas de la producció de pera, Catalunya n’oferirà 134.250 tones, un 4% més que l’any passat. Lleida tindrà una collita estimada en 129.670 tones, amb un creixement del 5%.

En el cas de la poma, la varietat dominant a Lleida segueix sent la golden, amb 116.990 tones (+13%), seguida de les gala (39.930 tones i un +14%). Al darrere es col·loquen la granny smith (16.120) i la fuji (14.900), aquesta última l’única de les grans varietats que veu baixar la producció, en aquest cas en un 4 per cent. Les pomes cripps pink, per la seua part, augmenten un 30%, fins a les 10.990 tones.

La patronal calcula que la decisió dispara els costos laborals del sector entre un 13 i un 15 per cent

En pera, el domini segueix de la mà de la conference amb 67.030 tones (+7%), seguida de lluny per la llimonera (18.290 i -3%) i la williams (15.940 tones i sense variació). La blanquilla, per la seua banda, registra un nou descens, en aquest cas de 9 per cent, i es queda amb 10.200 tones a Lleida.

La superfície dedicada a Lleida a produir poma ha baixat un 4,8% aquest any i la de pera, un 2,8%, però malgrat això Afrucat remarca que s’han plantat 259 hectàrees d’aquesta última fruita a Ponent. Destaca l’aposta per varietats autòctones, en especial la blanquilla. En el cas de la poma, les noves plantacions d’aquest any sumen 450 hectàrees a les demarcacions de Lleida i Girona.

A nivell de parcel·la, consideren que l’afectació pel cop de calor a la collita de pera ercolini i llimonera suposarà unes pèrdues superiors al 45 per cent al Baix Segre. Per aquest motiu, Unió de Pagesos reclama un estudi de les diferents adversitats meteorològiques i articular mesures fiscals i financeres urgents per als afectats.

Al laude del procediment arbitral es detalla que els treballadors eventuals, amb prestació de serveis de fins a 120 dies a l’any, acollits al conveni de cambres de fruita han de cobrar 7,08 euros bruts l’hora.

Aquest salari inclou, entre altres conceptes, la part proporcional de les vacances anuals no gaudides.

Des de la patronal del sector de la fruita catalana, Afrucat, acaten però no comparteixen la decisió del Tribunal.

Malgrat tot, el director d’Afrucat, Manel Simon, va defensar que les centrals fructícoles “sempre han complert la legalitat i acataran la decisió i l’assumeixen des del desacord”. Va recordar que el Salari Mínim Interprofessional estableix un sou mensual i anual, però amb la decisió del Tribunal “per primera vegada en la història hi haurà una referència horària mínima diferent segons els sectors i les activitats”. Es referia d’aquesta manera al fet que el reflex del nou Salari Mínim Interprofessional per als treballadors del camp de Lleida serà de 7,02 euros, diferent dels de les centrals.

tracking