SEGRE

ANÀLISI SECTORIAL

Actel i la d'Ivars, al 'top ten' de les cooperatives agroalimentàries

La firma de Térmens, setena de tot l’Estat || La del Pla d’Urgell és l’única representant catalana entre les líders en entitats associatives de base

Imatge d’arxiu de la central que ActelGrup té a Térmens.

Imatge d’arxiu de la central que ActelGrup té a Térmens.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Actel i la d’Ivars d’Urgell estan al top ten de les cooperatives agroalimentàries espanyoles. En el primer dels casos se situa al setè lloc del rànquing de les entitats associatives de segon grau, i la del Pla d’Urgell es col·loca al novè de les cooperatives de base, segons l’últim Observatori Socioeconòmic del Cooperativisme Agroalimentari Espanyol (OSCAE) que s’acaba de fer públic, a través d’una enquesta elaborada amb 2.632 entitats i que fa referència a dades de l’exercici tancat del 2017.

L’agroramadera d’Ivars d’Urgell apareix com la novena cooperativa de l’Estat en un rànquing que encapçala Central Lechera Asturiana, que compta amb 7.313 socis i una facturació de 746 milions d’euros. La lleidatana puja un lloc a la llista respecte a l’exercici anterior i l’informe li atribueix una facturació de 175 milions d’euros el 2017.

A l’anàlisi de les cooperatives de segon grau, la líder és l’andalusa Dcoop, dedicada en especial a l’oli d’oliva, a més del vi, entre d’altres. Amb un total de 220 cooperatives associades, factura 1.332 milions d’euros. En aquest cas, Actel se situa a la setena posició i l’Observatori xifra en 118 les cooperatives sòcies de base i en 265 milions d’euros el volum de facturació, en el qual s’inclouen també les dades de les mercantils participades segons el seu percentatge en el capital social, remarca l’OSCAE.

Catalunya compta amb un total de 298 cooperatives agroalimentàries, la qual cosa la situa com a quart territori de l’Estat amb més entitats associatives, només al darrere d’Andalusia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i el País Valencià. L’últim balanç de facturació d’aquest sector a Lleida ascendeix a 857 milions d’euros l’any 2017.

El sector continua creixent al conjunt de l’Estat

Les cooperatives agroalimentàries espanyoles continuen mostrant una evolució positiva, amb un important increment de la facturació i de l’ocupació, malgrat el context econòmic complex i competitiu d’aquests últims anys, segons va assenyalar l’observatori OSCAE. En línies generals, el 2017 va ser un bon any per a les cooperatives agroalimentàries: van augmentar un 9,6 per cent, inclòs les mercantils participades per cooperatives, gràcies a l’increment de la facturació de l’oli d’oliva, hortícoles, carburants i vi. La facturació es va situar en 33.957 milions i l’ocupació va créixer un 1,3%.

tracking