SEGRE

FRUITA VALORACIÓ

El sector de la fruita tem encadenar la sisena campanya de preus baixos

Imatge d’arxiu de collita de préssec a Lleida.

Imatge d’arxiu de collita de préssec a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els agricultors de fruita dolça de Lleida temen tancar l’actual campanya per sota de costos com en els últims cinc anys. Un inici de campanya que s’ha caracteritzat per una oferta de calibres petits arran de la mala quallada que van portar les gelades de primavera. A més, la recent onada de calor ha provocat cremades en molta fruita i de vegades no s’ha manifestat fins a diversos dies després d’estar-se en cambra frigorífica. Per a Francesc Pena, responsable de fruita fresca d’Unió de Pagesos (UP), caldrà veure com evoluciona la resta de la campanya, “però hem de tenir present que fa sis campanyes amb la d’ara que no aconseguim cobrir costos”. Davant d’aquesta situació Pena creu que és necessari que es posin en marxa els mecanismes que pal·liïn aquest tipus de situacions i, per exemple, una d’aquestes seria la retirada efectiva de calibres petits perquè no distorsionin la campanya.

Així mateix, va demanar al ministeri d’Agricultura que es posicioni i declari quin model d’agricultura vol per evitar que el sector hortofructícola acabi morint.

Al preu de fitosanitaris i carburants cal afegir l’adequació de l’SMI als treballadors del camp

Per la seua part, David Borda, responsable de fruita dolça a JARC-COAG, considera que els preus que marca l’observatori de preus de referència de la fruita fresca no arriben a ser mai els que es perceben pels productes, entre 15 i 20 cèntims per quilo, per la qual cosa el pagès acaba rebent per la fruita entre 30 i 40 cèntims i en alguns casos fins i tot menys.

Borda va explicar que a l’inici de la campanya, els calibres no han estat bons pels problemes meteorològics però també perquè les varietats primerenques no aguanten com les que entraran ben aviat a collir-se, per la qual cosa espera que la situació millori.

El director gerent d’Afrucat, Manel Simon, va explicar que l’inici de campanya ha afectat tots els països productors europeus per igual. “Fins fa dos setmanes, predominaven els calibres B i C i faltava el gran. El que ha tingut calibre A i superior no ha tingut problemes ja que hi ha demanda de fruita per la calor a tot Europa”, va dir.

Pere Roqué, president d’Asaja Lleida, va assenyalar que a més dels baixos preus “cal afegir-hi l’increment dels costos dels fitosanitaris, dels carburants i, ara, més en els costos laborals” a l’haver d’equiparar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) als treballadors del camp.

tracking