SEGRE

Bones expectatives per a la campanya de fruita de llavor

Afrucat preveu "preus correctes" pel descens de la producció poma i pera a Europa

Imatge d’arxiu de collita de poma en una finca de Lleida.

Imatge d’arxiu de collita de poma en una finca de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Afrucat estima que la davallada de la producció de poma i pera a Europa fan preveure una campanya de fruita de llavor "equilibrada, amb preus correctes i que serà possible de gestionar", sobretot davant les expectatives de l'increment de les exportacions de la UE cap a Àsia i Sud-Amèrica, malgrat l'ampliació del veto rus fins a finals del 2020. Segons les previsions de collita europees que s'han donat a conèixer aquest dijous al congrés Prognosfruit (veure document), en poma s'arribarà enguany a les 10.556.000 tones, un 20% menys que la campanya passada i un 8% per sota de la mitjana dels darrers tres anys. Les previsions de pera també apunten a una davallada, que situaria la producció europea en 2.047.000 tones, un 14% per sota de la de la campanya passada i un 9% inferior a la dels últims tres anys.

La caiguda en poma estarà marcada principalment per les dades de Polònia, principal productora de pomes a la UE, que enguany preveu collir un 44% menys de producció. L'estat espanyol, però, augmenta un 14% la collita de poma, que se situarà entorn a les 542.000 tones, superant lleugerament els registres dels darrers anys.

En pera, Itàlia (-30%), Bèlgica (-10%) i Holanda (-6%) són les principals responsables del descens productiu al conjunt de la Unió Europea. Les previsions de pera per a l'Estat s'incrementen per aquesta campanya un 4%, arribant a les 311.000 tones i recuperant el potencial productiu que va perdre l'any passat a causa dels problemes meteorològics.

En general, els problemes de floració i quallat, les gelades tardanes, les pedregades i les purgues de juny, causades per l'elevada temperatura, han provocat aquest descens en les previsions de collita europees.

El director d'Afrucat, Manel Simon, considera que aquestes dades "són esperançadores" per al sector ja que situen la poma per sota dels 11 milions de quilos, xifra que representa el consum consolidat dins la Unió Europea. "La producció de la pera també se situaria en la segona més baixa dels darrers deu anys, afavorint així la fluïdesa del mercat", segons Simon. D'aquesta manera, la davallada de producció fa preveure "millors preus d'indústria i menys disponibilitat de pomes per a consum en fresc", segons el director d'Afrucat.

tracking