SEGRE

AGRICULTURA PREVISIONS

El descens de la producció de fruita de llavor a Europa pot afavorir els preus

Les inclemències climàtiques a la UE provoquen una caiguda del 20% la collita de poma i un 14% la de pera || S’hi uneixen les bones perspectives d’exportació a Àsia i Sud-amèrica

A Ivars d’Urgell s’ha començat a collir pomes de la varietat buckeye gala.

A Ivars d’Urgell s’ha començat a collir pomes de la varietat buckeye gala.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Afrucat estima que el descens de la producció de poma i pera a nivell europeu fan preveure una campanya de fruita de llavor “equilibrada i amb preus correctes i que serà possible de gestionar”, sobretot davant de les expectatives de l’increment de les exportacions de la Unió Europea cap a Àsia i Sud-amèrica.

Segons les previsions de collita europees que es van anunciar ahir al congrés Prognosfruit, en poma s’estima una reducció del 20% respecte a la campanya passada i un 8% per sota de la mitjana dels últims tres anys. Les previsions de pera també apunten a un descens, que situaria la producció europea en un 14% per sota de la campanya passada i un 9% inferior a la dels últims tres anys.

La caiguda pel que fa a la poma estarà marcada principalment per les dades de Polònia, principal productora a la Unió Europea, que aquest any preveu aconseguir un 44% menys. Espanya, tanmateix, augmenta un 14% la collita, superant lleugerament els registres dels últims anys.

Quant a la pera, Itàlia, amb una caiguda del 30%, Bèlgica (-10%) i Holanda (-6%) són les principals responsables del descens productiu al conjunt de la UE. Les previsions de pera per a l’Estat s’incrementen per a aquesta campanya un 4% i assoleixen les 311.000 tones i recuperen el potencial productiu que van perdre l’any passat per problemes meteorològics.

En general, els problemes de floració i quallat, les gelades tardanes, les calamarsades i les purgues del juny, causades per l’elevada temperatura, han provocat aquesta caiguda en les previsions de collita europees.

El director d’Afrucat, Manel Simon, considera que aquestes dades “són esperançadores” per al sector, ja que situen la poma per sota dels 11 milions de quilos, xifra que representa el consum consolidat dins de la UE. “La producció de la pera també se situaria en la segona més baixa en 10 anys i afavoreix així la fluïdesa del mercat”, va dir. D’aquesta manera, la menor producció fa preveure “millors preus d’indústria, i menys disponibilitat de pomes per a consum en fresc”, segons el director d’Afrucat.

tracking