SEGRE

AGRICULTURA MAQUINÀRIA

Queixes de pagesos per traves en l’homologació de nous remolcs

Per un canvi normatiu, en vigor des de l’1 de gener || Tan sols hi ha tres certificadores dels sistemes de frenada a tot l’Estat, davant d’un miler de fabricants

Josep Estela, pagès d’Alcarràs, amb el remolc que ha hagut d’utilitzar aquesta campanya.

Josep Estela, pagès d’Alcarràs, amb el remolc que ha hagut d’utilitzar aquesta campanya.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’entrada en vigor d’una nova normativa estatal en matèria d’homologació de remolcs i màquines agrícoles remolcades dificulta que els pagesos puguin adquirir noves unitats d’aquesta classe de vehicles a causa de problemes en la certificació de les característiques tècniques, segons Asaja. El principal obstacle rau en l’homologació dels nous dispositius de frenada. En aquest sentit, només hi ha a tot l’Estat tres laboratoris que efectuen la certificació d’aquest tipus de sistemes: dos a Madrid i un al Vendrell. En canvi, existeixen uns mil fabricants de maquinària agrícola a nivell estatal, afirma. Segons va explicar ahir el president d’Asaja a Lleida, Pere Roqué, aquests tres laboratoris estan saturats i no donen l’abast a expedir les certificacions dels frens. A més, va subratllar que el problema no és únicament per al pagès, sinó que també ho és per als fabricants, que no poden donar sortida a aquestes màquines ni matricular-les si no aconsegueixen la corresponent homologació. Roqué va traslladar aquestes traves al subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, en una reunió el mes de juliol passat per intentar trobar una solució.

Un dels afectats pel problema és Josep Estela, d’Alcarràs, que va encarregar fa gairebé un any un remolc per tenir-lo llest i utilitzar-lo durant aquesta campanya. Va pagar el senyal i encara continua esperant perquè el fabricant no l’ha pogut homologar. “No ens deixen treballar, ho vaig encarregar el novembre de l’any passat, vaig donar el senyal i no m’ha arribat, no l’he pogut utilitzar durant aquesta campanya, és una vergonya”, va explicar.

Josep, d’Alcarràs: “El vaig encarregar al novembre i encara no l’he pogut fer servir aquesta campanya”

Amb dos terços de la campanya completada, aquest pagès s’ha vist obligat a fer servir el remolc que ja havia utilitzat altres anys i que no acaba d’ajustar-se a les seues necessitats. “Per això l’any passat vaig decidir comprar-me’n un de nou”, va assenyalar.

Canvis als llums, a les matrícules i a les proteccionsMés enllà de noves exigències respecte als dispositius de frenada i acoblament de frens amb remolcs, la nova normativa, recollida en una ordre ministerial del 2017, que va entrar en vigor l’1 de gener i que dóna compliment a un reglament europeu aprovat fa quatre anys, també ha introduït noves exigències en els dispositius d’enllumenat i senyalització lluminosa dels vehicles, així com a la placa de matrícula, en els enganxaments mecànics, a la massa màxima en càrrega o les estructures de protecció.

tracking