SEGRE

MEDI AMBIENT

El camp, a examen de l’ONU

El sector agrari és el tercer en emissions de gasos amb efecte d’hivernacle || Els ramaders defensen el seu treball per la producció sostenible

Aplicació de purins en una finca agrícola d’Albesa.

Aplicació de purins en una finca agrícola d’Albesa.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’agricultura i la ramaderia són el quart sector en emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i mantenen els esforços que fan per reduir-los i facilitar l’absorció de CO2 a favor de la sostenibilitat.

Aquesta setmana, l’ONU els ha posat en el focus d’interès amb un informe d’experts en el qual es demanen uns usos en l’agroalimentari més respectuosos amb el medi ambient, a part d’apostar per dietes que utilitzin aliments procedents de fonts més sostenibles i reduir el desaprofitament alimentari.

La ramaderia treballa en la reducció d’emissions i l’agricultura, a minimitzar químics i plàstics

El sector carni de Lleida, des de la producció a la indústria, adverteix que cal tenir en compte que aquests informes es duen a terme amb mitjanes. Posen l’exemple que no és el mateix una granja de boví de carn intensiu d’Alcarràs, amb un bestiar alimentat amb cereals fonamentalment locals, que una d’extensiu al Brasil que prèviament ha generat un procés de desforestació.

Els gasos que emet el bestiar generen a Espanya unes emissions anuals de metà de 17 milions de tones equivalents en CO2. L’ús de fertilitzants als terres agrícoles és al darrere de l’emissió d’òxid nitrós de 12,4 milions de tones en CO2 equivalent a l’any, segons dades del Govern central referides al 2017. La gestió dels fems suposa l’expulsió de gairebé nou milions de tones, per exemple. Alhora, la bona gestió de pastures i de terres de cultiu serveixen d’embornals de CO2, que capturen cada any uns quatre milions de tones.

En total, el primari representa el 12 per cent de les emissions i la ramaderia és responsable del 66 per cent del total del sector. L’augment dels censos del boví i del porcí és al darrere de l’increment del 2 per cent de les emissions en la ramaderia l’any 2017 a l’Estat espanyol, segons l’informe de l’Executiu. Són aquestes cabanyes ramaderes, per les emissions de metà i la producció de purins més gran, sobre les quals moltes vegades es posa el focus mediàtic. Però el sector està invertint en unes produccions sostenibles. En el cas del porcí, la gestió dels purins no només es treballa per minimitzar-ne els efectes, sinó també per reduir-ne la generació, a través de canvis en l’alimentació dels animals. En el cas del boví, ja hi ha els primers resultats del projecte Life Beef Carbon destinat a reduir l’empremta de carboni en un 15 per cent en els propers deu anys, que s’està duent a terme a Espanya, Irlanda, Itàlia i Espanya.

Des de la plataforma Carne y Salud, en la qual hi ha representada la major part de la producció i la indústria càrnia, subratllen que el sector espanyol i comunitari és un referent internacional pel seu treball en la sostenibilitat. Un exemple és la reducció d’un 47 per cent de les emissions d’amoníac i un 54 per cent les de metà en el sector porcí en els darrers anys, juntament amb l’estalvi de fins a un 30 per cent en l’ús d’aigua per cada quilo de carn produït.

tracking