SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Els preus de la fruita de pinyol arriben a caure fins un 38 per cent en els calibres més baixos

Les baixades de preus respecte a l’any passat són generalitzades || Però préssecs, nectarines i paraguaians d’una mida més gran resisteixen millor i el groc de quàdruple A arriba a millorar 10 cèntims

Els preus de la fruita de pinyol arriben a caure fins un 38 per cent en els calibres més baixos

Els preus de la fruita de pinyol arriben a caure fins un 38 per cent en els calibres més baixos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els productors de fruita havien llançat la veu d’alarma pels baixos preus als mercats i ara les dades oficials de la Generalitat confirmen les advertències. La informació de la conselleria sobre preus mitjans a l’acabar el mes de juliol confirmen l’ensorrament dels preus de fins un 37,87% en el cas del préssec groc de calibre A, del 36,92% en el paraguaià del C o del 32,14% si parlem d’una nectarina groga de la mateixa mida. La caiguda és espectacular en el cas dels calibres petits, que aquest any abunden per raons dels efectes de la meteorologia adversa, combinats amb un increment de costos de mà d’obra que ha reduït en alguns casos les tasques d’esbandida.

Les fruites de les mides més grans, per la seua part, sembla que es defensen millor en un mercat que torna a situar cotitzacions que disten molt de ser rendibles per als pagesos. Les caigudes són menors, però també cal tenir en compte que l’oferta de calibres grans és reduïda. En el cas dels calibres triple A, el paraguaià baixa un 4,87%, la nectarina blanca es ressent un 3,79% de la crisi, mentre que la nectarina blanca és la que més acusa un nou any de crisi, amb una caiguda de preus d’un 15,38% respecte a les mateixes dates de l’any passat, d’acord amb les dades que publica la conselleria que dirigeix Teresa Jordà. Com a excepció, el préssec groc de quàdruple A millora i es valora a 10 cèntims més que el 2018 per la seua escassa oferta.

Els preus se situen entre els 76 i 80 cèntims d’euro per als calibres més grans sortits de central

Com ha publicat SEGRE, els pagesos temen encadenar la sisena campanya de preus baixos. La campanya va començar amb una oferta de calibres petits arran del mal quallat provocat per gelades primaverals i els preus van ser clarament inferiors als que poden considerar-se normals en fruita primerenca. Els problemes de la producció no es van quedar allà i les onades de calor, en especial la de finals de juny i principis de juliol, van provocar cremades en molta fruita. Els productors reclamen mesures per afrontar la situació i van alertar que, entre les possibilitats, hi havia la de treure del mercat els calibres més petits, a través dels mecanismes de retirades subvencionades.

tracking