SEGRE

AGRICULTURA ANÀLISI

La CE constata que el preu del préssec a França dobla el d'Espanya

La distribució i el consumidor gal anteposen la compra de producte autòcton al forà || Les exportacions de fruita de Lleida al país veí han caigut el mes de juny més d’un 20 per cent

El preu del préssec per al productor dista molt de les expectatives dels pagesos.

El preu del préssec per al productor dista molt de les expectatives dels pagesos.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu del préssec a França dobla el que es registra a Espanya, segons un informe de la Comissió Europea, que situa a Itàlia les cotitzacions més baixes entre els grans països productors de la Unió. Així consta en un informe que analitza la situació dels preus i la producció en la setmana 31, la primera d’aquest mes d’agost. En concret, situa el preu del préssec a Espanya en 71 cèntims d’euro el quilo en origen, mentre que en país veí arriba als 1,5 euros. Per explicar aquesta diferència tan important cal mirar al sector de la gran distribució i al comportament del consumidor francès. Les empreses compren prioritàriament la fruita del seu país, que anteposen a la d’importació. Els clients també prefereixen a l’hora d’omplir la cistella de la compra els préssecs i nectarines dels seus agricultors.

De fet, les xifres d’exportacions el mes de juny passat, les últimes disponibles amb dades de l’Agència Tributària i que es van fer públiques ahir, situen en només 5,94 milions d’euros les vendes de fruita de Lleida a França.

Empreses de Lleida troben a França un mercat difícil que prioritza el producte local

Aquesta xifra representa un descens del 20,26 per cent. Respecte a les dades del 2017, la caiguda és d’un 21,22 per cent i si la comparativa es fa entre el juny d’aquest any i el mateix mes de l’exercici 2016, s’aprecia un retrocés del 25,56 per cent, ja que en aquell període es van assolir els 7,98 milions d’euros. L’informe de la Comissió confirma els baixos preus del préssec en els altres dos grans productors comunitaris. En el cas de Grècia apunta a cotitzacions de 76 cèntims d’euro per quilo, mentre que Itàlia se situa a la cua, amb tot just 66 cèntims. El fet que França tingui uns resultats tan allunyats dels de la resta de països fa que el preu mitjà a la UE es dispari fins als 91 cèntims per quilo.

L’estadística també fa una comparació amb les cotitzacions mitjanes dels últims cinc anys, i en tots els casos el resultat són superiors a la mitjana. Ara bé, a l’hora de valorar aquestes xifres cal tenir en compte que en els últims anys hi ha hagut campanyes veritablement ruïnoses en les quals ni es cobrien els costos de producció.

En el cas d’Espanya, els preus estimats per la Comissió per a l’esmentada setmana 31 són superiors a l’últim lustre. A Grècia, la millora és d’un 8%, mentre que a Itàlia parlem de 10 punts percentuals i a França s’aprecia el repunt més gran, amb un 16 per cent.

Asaja considera “indignant” que aquests mateixos calibres, en els lineals dels supermercats, “els preus siguin totalment diferents dels que cobra l’agricultor”. Així mateix, el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, també ha denunciat que en el cas dels calibres més grans, els productors “tampoc estan rebent uns preus justos”. Per tots aquests arguments, Asaja Lleida demanarà mesures “excepcionals” per pal·liar la crisi de preus del sector i “intentar evitar que cada vegada més explotacions acabin abandonant la producció”.

Asaja considera necessàries mesures excepcionals Asaja Lleida lamenta la baixada de preus en calibres petits de la fruita de pinyol i adverteix que això no fa més que “empitjorar la situació de crisi del sector en la qual es troba immersa des de fa cinc anys”. El sindicat es referia així a la informació publicada dimarts per SEGRE, que posa de manifest una caiguda de preus de fins un 38 per cent en calibres petits.

tracking