SEGRE

PREVISIONS AGRÍCOLES

Agricultura i Afrucat preveuen una campanya amb preus “correctes” per a la fruita de llavor

La Generalitat assegura que “s’ha salvat el cop”, encara que les cotitzacions “no seran per tirar coets” || El sector preveu una collita de 130.000 tones de pera i un creixement de la producció del 4%

Les famílies que van participar ahir en l’activitat de promoció de la pera, que es va celebrar a Alcoletge.

Les famílies que van participar ahir en l’activitat de promoció de la pera, que es va celebrar a Alcoletge.MARIONA KISKERI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conselleria d’Agricultura i Afrucat preveuen una campanya amb preus “correctes” per a la fruita de llavor, que oscil·laran entre els 40 i els 50 cèntims el quilo. Així mateix, la fruita de pinyol (préssec, nectarina i paraguaià) es paga entre els 30 i els 45 cèntims per als calibres mitjans i grans. El director general d’Alimentació, Carmel Mòdol, va explicar que “s’ha salvat el cop d’una altra campanya com la del 2017”, quan “la liquidació mitjana no va arribar als 30 cèntims per quilo”, encara que va apuntar que els preus tampoc no seran “per tirar coets”. En el mateix sentit es va expressar el president d’Afrucat, Francesc Torres, que va assegurar que per als calibres mitjans i grans de fruita de pinyol, “els preus seran correctes”, mentre que els pagesos amb fruita amb calibres petits “patiran molt”.

La fruita de llavor parteix d’unes perspectives millors per a aquesta campanya. No obstant, Mòdol va assegurar que “hem de trobar la manera perquè treballar en l’agricultura no sigui una activitat de risc” i va assenyalar que el pagès hauria “de guanyar el que li correspon pel seu treball”.

“Hem de trobar la forma perquè treballar en l’agricultura no sigui una activitat de risc”

Per la seua part, Torres va explicar que aquest any hi ha molt bona collita de pera i es preveu un augment de la producció del 4%. Aquest creixement que es deu a la varietat conference, que augmenta un 7%, encara que per a la blanquilla i la llimonera es preveu un descens del 8% i del 3%, respectivament. La previsió és que durant la campanya es cullin 130.000 tones de pera a Lleida.

Així mateix, tot apunta que la campanya de la pera i la poma, acabada d’iniciar, sigui millor que la de la fruita de pinyol. A falta d’algunes varietats tardanes, a la campanya del préssec i la nectarina ja s’ha collit entre el 85% i el 90% de la producció. Aquesta fruita ja s’està comercialitzant a un preu que “ajudarà a mantenir el productor”, encara que “no és el desitjat”, va dir Mòdol.

Val a recordar que els preus de la fruita de pinyol de calibres més baixos han arribat a caure fins un 38%, segons les dades de la conselleria d’Agricultura de finals de juliol.

Promoció del consum de pera de Lleida Agricultura va organitzar ahir una activitat a Alcoletge per promocionar la pera de Lleida. Tres famílies, que van guanyar el concurs de la campanya Fruita de Catalunya, la teva fruita, van participar en la jornada i van aprendre com ha de ser una pera per poder ser collida. Per la seua part, els assistents van valorar positivament la iniciativa, ja que aproxima el consumidor al productor, un fet que “moltes vegades desconeixem”, segons va explicar Jordi Farret, un dels participants.

Les famílies que van participar ahir en l’activitat de promoció de la pera, que es va celebrar a Alcoletge.

Les famílies que van participar ahir en l’activitat de promoció de la pera, que es va celebrar a Alcoletge.MARIONA KISKERI

tracking