SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

La blanquilla cotitza a entre 0,45 i 0,55 € en l’arrancada de campanya

Deu cèntims per sota del primer tauler als mercats de l’any passat || Agricultura i Afrucat confien en una campanya digna per a fruita de llavor

Un temporer, al centre de la imatge, en plena tasca de recollida de pera blanquilla a Lleida.

Un temporer, al centre de la imatge, en plena tasca de recollida de pera blanquilla a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mercolleida i Mercofraga han establert les primeres cotitzacions de la campanya per a la pera blanquilla i han coincidit a valorar-la a entre 45 i 55 cèntims d’euros el quilo per a calibres superiors a 58. Es tracta d’una pera de la qual el gruix de la comercialització no començarà fins d’aquí a uns mesos i que ara entra en la seua pràctica totalitat a les cambres frigorífiques. Amb tot, es tracta d’estimacions que se situen deu cèntims d’euro per sota de l’inici de campanya l’any passat a les mateixes llotges. Entre els anys 2012 i 2016, el preu d’arrancada mitjà es va situar al voltant dels 48 cèntims d’euro.

La campanya de recollida d’aquesta varietat blanquilla va començar la segona setmana del mes d’agost a Ponent. Les previsions oficials que va publicar la conselleria d’Agricultura i la patronal Afrucat apunten que Lleida produirà aquesta campanya de l’ordre de 10.200 tones de la varietat blanquilla, una xifra que representa un increment d’un 9 per cent respecte a l’any passat, però que queda lluny de les 13.942 tones que es van recollir l’any 2017.

Els pagesos de Lleida han reduït durant els últims anys la superfície destinada a aquesta pera pels problemes productius generats per la prohibició de la Unió Europea dels productes utilitzats per controlar el vigor dels arbres. Amb això, va deixar de ser la pera de més producció a Lleida, posició que ara ostenta la conference. Amb tot, Afrucat va explicar quan va presentar les previsions de collita que es torna a apreciar interès dels fructicultors per aquesta varietat de pera i que es tornen a fer noves plantacions.

La producció de pera a Europa aquest any s’espera que sigui curta, amb un descens d’un 4 per cent en el cas de la Unió Europea. Pel que fa a la poma, s’estima un retrocés del 20 per cent. Per això, el sector considera que la menor oferta pot afavorir els preus. Com va publicar SEGRE dilluns, tant la conselleria d’Agricultura com la patronal del sector de la fruita a Catalunya Afrucat preveuen una campanya de preus “correctes” per a la fruita de llavor que oscil·larien entre els 40 i els 50 cèntims d’euros el quilo.

tracking