SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

La província de Lleida, líder en la producció de porcí però Girona i Barcelona dominen la indústria

Sacrifiquen 4 vegades més que Ponent, que encapçala l’engreixament en tot l’Estat

Sala d’especejament de porcí de BonÀrea al complex La Closa de Guissona, la líder al sector.

Sala d’especejament de porcí de BonÀrea al complex La Closa de Guissona, la líder al sector.BONÀREA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les granges de porcí de Lleida són líders en producció a l’Estat, però el sector es manté molt lluny del capdavant del rànquing en industrialització. Barcelona i Girona sacrifiquen als seus escorxadors quatre vegades més que les empreses de Ponent, malgrat comptar amb firmes com BonÀrea a Guissona o el Grup Jorge a Mollerussa.

La província de Lleida es manté com a líder indiscutible a l’Estat en la producció de bestiar porcí, però el sector segueix coix en la transformació i bona part de la cabanya ha d’acabar en camions per al seu trasllat a altres demarcacions per al sacrifici. En concret, les granges de Lleida compten amb un cens estimat de 4,362 milions d’animals, però el balanç de sacrificis als escorxadors lleidatans tot just assoleix els 2,378 milions. De fet, les províncies de Girona i Barcelona quadrupliquen les matances de les comarques de Ponent, segons les dades que acaba de fer públiques el ministeri d’Agricultura referides a l’any 2018. El sector carni de Lleida ni tan sols apareix al podi d’escorxadors, que completa Saragossa, i se situa setè a la taula darrere de Salamanca, Màlaga i Conca.

Les dos províncies catalanes pràcticament quadrupliquen el balanç dels escorxadors locals, ja que arriben a un volum de sacrificis de 10,446 milions d’animals, en el cas de Girona, i 9,597, a les comarques de Barcelona. A Aragó, Saragossa assoleix la matança de 5,473 milions de porcs. Huesta, per la seua banda, que és la segona de l’Estat en producció amb una cabanya estimada de poc més de quatre milions d’animals, en va sacrificar un milió.

L’any passat la cabanya porcina va créixer a Lleida en 184.360 animals i els sacrificis, en 128.630

Aquest desfasament a Lleida entre engreix i primera industrialització es produeix malgrat el significatiu creixement de l’activitat a les sales de sacrifici de la província, que van créixer un 5,715 l’any passat, xifra que suposa 128.630 animals més. Però la cabanya també va continuar pujant, en concret un 4,41 per cent.

El sector a la província és capitanejat per BonÀrea, que l’any passat va dedicar bona part de les inversions en el complex carni de La Closa precisament a l’escorxador de porcí i a l’assecador de pernils. També es deixen notar en aquesta evolució a l’alça les inversions del Grup Jorge a l’escorxador de Mollerussa, en el qual aquest estiu ha executat l’acord que va subscriure amb CCOO i UGT per contractar directament els 350 empleats.

Aquest estiu també el grup Pini ha estat fent les proves per a la posada en marxa definitiva de l’escorxador de Binèfar, amb una inversió estimada de setanta milions d’euros i en el qual s’estima que els sacrificis arribaran a tres milions de porcs a l’any, més que en tota la província de Lleida. A Épila, per la seua banda, està previst que l’any 2021 BonÀrea tingui en marxa el seu nou complex a imatge del de Guissona.

tracking