SEGRE

MUNICIPIS INICIATIVES

La figa coll de dama d'Alguaire opta a la IGP i ajorna la DO

Imatge de l’edició del 2017 de la Fira de la Figa d’Alguaire.

Imatge de l’edició del 2017 de la Fira de la Figa d’Alguaire.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alguaire, líder en la producció de figues a Catalunya, busca obtenir una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) per a la figa coll de dama i ajorna l’obtenció de la denominació d’origen (DO) pròpia. Així ho va explicar ahir l’alcalde, Antoni Perea, que va apuntar que la conselleria d’Agricultura els va recomanar apostar per la IGP, una distinció que també té el torró d’Agramunt, la vedella del Pirineu català i el pa de pagès. Per la seua part, el formatge i la mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya, la pera de Lleida i l’oli de les Garrigues compten amb el reconeixement com a denominació d’origen.

El primer edil va explicar en aquest sentit que la IGP és un segell “una mica menys restrictiu” que la DO. El 2017, es va plantejar optar a obtenir la denominació d’origen, encara que això “no significa que no podem arribar a tenir una DO” en un futur. En aquest sentit, Perea va apuntar que la IGP inclouria el terme municipal d’Alguaire i podria incorporar algun dels municipis veïns, totalment o parcialment. De moment, s’elaboren els documents per presentar una proposta a Agricultura i obtenir així aquest segell que reconeix la qualitat d’un producte. Així mateix, l’ajuntament ja organitza també una nova edició de la Fira de la Figa, que se celebrarà el 21 i 22 de setembre.

El torró d’Agramunt, la vedella del Pirineu i el pa de pagès també tenen aquesta distinció

La principal diferència entre aquests dos segells és que per comptar amb una DO la producció, transformació i elaboració del producte s’han de portar a terme a la zona geogràfica de la marca, mentre que per a la IGP almenys una d’aquestes tres fases s’ha de dur a terme a l’espai que estableix el segell de reconeixement.

tracking