SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

La pedra ha afectat 153 hectàrees al Pla d’Urgell de pomeres i pereres

Agricultura calcula que 113 estaven pendents encara de recol·lecció i tenen danys del 35 al 50% || Finques de panís i alfals poden registrar minves de collita

Detall d’una poma de la varietat golden danyada per la pedra de dimarts a Golmés.

Detall d’una poma de la varietat golden danyada per la pedra de dimarts a Golmés.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria d’Agricultura calcula que la tempesta de pedra que va descarregar dimarts al Pla d’Urgell va afectar un total de 153 hectàrees de pomeres i pereres de Golmés, Castellnou de Seana i Vila-sana. D’aquestes, 113 estaven pendents de recollir i s’estima l’afectació entre un 35 i un 50% de la producció, en què destaca una gran quantitat de cops als fruits i amb pell trencada en molts casos. En finques d’alfals, la pluja i el granís va aplanar moltes plantes, i s’aprecien fulles trencades en camps de panís, cosa que la conselleria considera que pot afectar segones collites.

Per municipis, calcula que a Golmés hi ha 41 hectàrees afectades de pomeres i onze més de pereres. A Castellnou de Seana són 49 de pomeres i 12 de pereres i, finalment, a Vila-sana estima que són trenta hectàrees de producció de poma i deu de pera. En total, l’afectació arriba a 120 hectàrees de pomeres i 33 de pereres. Però pendents de recollir són 96 i 17, respectivament.

Unió de Pagesos va demanar ahir que s’indemnitzi de manera justa els agricultors afectats així com que es puguin aplicar mesures com l’adequació de l’IRPF a les pèrdues. En una primera estimació, el sindicat calcula que l’afectació, intensa per localitzada, en poma pot ser d’entre el 30 i el 50%, similar a la valoració de la conselleria.

Deu milions de quilos de Pera de Lleida aquesta campanyaAquesta setmana acaba la recol·lecció de la pera conference de les parcel·les incloses en la Denominació de Origen Protegida Pera de Lleida. És la pera més tardana de les varietats que inclou la DOP i representa un 66 per cent del total recollit, mentre que la llimonera suposa un 18 per cent i la blanquilla, un 16%. Les previsions de collita que formen part de la denominació passaran dels setze milions de quilos de peres per a la campanya 2019-2020, de les quals aproximadament 10 milions de quilos compliran els estrictes requisits de la DOP i es podran vendre sota la marca Pera de Lleida. Després d’una primavera amb oscil·lacions de temperatura i l’onada de calor de l’estiu, la pròxima campanya de la DOP es preveu bona, amb una fruita de gran calibre. El president del Consell Regulador, Gerard Pujol, creu que pot ser una campanya amb una pera de molt bona qualitat i assegura que el departament comercial està “treballant i tancant acords per augmentar la presència de la DOP en més superfícies comercials”.

tracking