SEGRE

Els ajuntaments del Baix Segrià reclamen més suport per fer front a les despeses pels temporers

Asseguren que han de destinar més recursos a serveis o seguretat pel fet de veure duplicada o triplicada la població durant l'estiu

La roda de premsa de presentació dels ajuts de la Diputació de Lleida.

Els ajuntaments del Baix Segrià reclamen més suport per fer front a les despeses pels temporersACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ajuntaments del Baix Segrià reclamen més suport a la resta d'administracions per poder fer front a les despeses que els suposa l'arribada de temporers durant la campanya de la fruita, més enllà dels ajuts que reben de la Generalitat i la Diputació de Lleida per a la contractació de personal i el manteniment d'allotjaments socials. Asseguren que el fet de veure duplicada o triplicada la seva població durant els mesos d'estiu els comporta haver de destinar recursos "extraordinaris" en serveis com ara la neteja viària, recollida de residus i manteniment del municipi o en seguretat, que han d'assumir les arques municipals. Així mateix, també demanen poder disposar de més personal als consultoris mèdics per atendre les necessitats d'aquests equipaments durant la campanya de la fruita.

Els alcaldes d'aquests municipis valoren positivament els plans d'ocupació que ha recuperat enguany la Generalitat amb els quals posa a disposició dels ens locals ajuts perquè puguin contractar persones per a la gestió de l'acollida de temporers, de la mateixa manera que el suport econòmic provinent de la Diputació de Lleida per a la contractació de personal i manteniment d'albergs i allotjaments socials.

Tot i això, els alcaldes de municipis com ara Aitona, Seròs, la Granja d'Escarp o Torres de Segre consideren insuficients aquests ajuts i, per això, reclamen la necessitat de consensuar una "estratègia global" amb la resta d'administracions per tal que els ajuntaments puguin disposar de més recursos i acordar la manera de distribuir-los per tal de poder fer front a les despeses "extraordinàries" que els suposa veure incrementada temporalment la seva població, segons ha assenyalat l'alcalde de Seròs, Josep Antoni Romia.

La Diputació de Lleida destina 140.000 euros en ajuts

Per la seva banda, la Diputació de Lleida ha anunciat aquest dimarts que a l'octubre publicarà la convocatòria d'ajuts als ens locals per a la contractació de personal i inversió en allotjaments socials corresponent a la campanya agrària 2019 i a la qual destinarà 140.000 euros, que l'ens supramunicipal ja tenia pressupostats. En anys anteriors, la diputació lleidatana destinava aquesta quantitat a ajuntaments i consells comarcals a través del conveni existent amb el Departament de Treball. Però el fet que, enguany, Treball hagi recuperat els plans d'ocupació per a la gestió de la campanya de la fruita ha dut la Diputació de Lleida a convocar aquests ajuts per la seva banda al marge de la Generalitat i a replantejar la fórmula per distribuir-los, segons ha explicat el vicepresident Jordi Latorre. Aquest fet n'ha retardat la convocatòria, de la mateixa que la celebració de les eleccions municipals i la constitució de la nova diputació, segons ha reconegut Latorre.

En concret, 52.000 euros en ajuts aniran destinats a Lleida tenint en compte la gran quantitat de persones temporeres que arriben a aquesta ciutat durant la campanya fructícola. La mateixa quantitat es distribuirà entre la resta de municipis de la plana de Lleida que cada estiu suporten l'arribada de temporers per treballar a la fruita. D'aquests altres 52.000 euros, més de 38.000 euros seran per als municipis del Segrià, comarca que té una major incidència l'arribada de temporers, i d'aquests diners, més de 19.000 euros aniran destinats a aquelles poblacions que superen el miler de contractes a temporers durant la campanya com és el cas de Seròs, Alcarràs, Aitona, Soses i Torres de Segre, a més d'Artesa de Lleida. D'altra banda, els consells comarcals del Segrià, Garrigues, Pla d'Urgell, Urgell i Noguera rebran 6.000 euros cadascun, quantitat que també percebrà la Paeria de Lleida (a més dels 52.000 euros).

A través d'aquesta convocatòria, els ajuntaments i consells comarcals tindran temps fins al juliol vinent per justificar i reclamar aquelles despeses que hagin destinat entre el maig del 2019 i l'abril del 2020 en els conceptes de contractació de personal per gestionar la campanya de la fruita i al funcionament d'allotjaments socials.

Latorre ha reconegut que la partida de 140.000 euros que destina la diputació als ens locals per a la gestió de la campanya de la fruita "potser es queda curta" i, en aquest sentit, ha obert la porta a estudiar la possibilitat d'augmentar-la en pròxims anys. També ha expressat el compromís de publicar la convocatòria més aviat i no un cop ja finalitzada la campanya. De la mateixa manera, ha manifestat la voluntat d'iniciar en els pròxims mesos un procés de "reflexió" entre les diferents administracions implicades per tal d'escoltar i poder donar resposta a les demandes que fan els ajuntaments afectats en relació amb les despeses que els suposa la campanya agrària.

tracking