SEGRE

RAMADERIA SANITAT ANIMAL

El porcí estima créixer un 7% en els pròxims dotze anys

Aposta per mesures de bioseguretat per reduir l’ús d’antibiòtics || Debat sobre la reforma de la normativa

Imatge de porcs en una granja d’Alcarràs.

Imatge de porcs en una granja d’Alcarràs.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector porcí espanyol, liderat per Lleida, s’ha convertit en el primer productor d’Europa i s’estima que seguirà creixent, amb un repunt aproximat d’un 7 per cent en els pròxims dotze anys. Així consta en un informe de l’Associació Nacional de Comerciants de Bestiar Porcí (Ancoporc) després de la creació d’un grup de treball per establir mesures de bioseguretat per a la reducció de l’ús dels antibiòtics administrats a la cabanya. La nova ordenança estatal inclourà l’exigència d’un curs de formació de vint hores per al personal de les granges, que s’haurà de reciclar cada cinc anys.

Inclourà des d’aspectes de sanitat animal i bioseguretat fins al maneig dels animals o la gestió ambiental de les granges, entre altres punts. Hi haurà visites veterinàries i supervisades per l’Administració sobre aspectes sanitaris, de bioseguretat i higiene. Les explotacions hauran de tenir plans de bioseguretat, benestar animal, gestió animal i sanitària, a banda d’un llibre de registre i un pla de neteja i desinfecció, i també altres com de gestió de residus o de recollida i emmagatzemament de cadàvers.

Obligarà els treballadors de les granges a fer cursos de formació i a renovar-los cada 5 anys

Ancoporc explica que el 19 de novembre de l’any passat va entrar a tramitació l’ordenació de porcí, que sortirà a la llum a finals d’aquest any. S’estima que la formació dels treballadors de les explotacions serà obligada a partir del 2022 i tots els requisits de bioseguretat, el 2025.

En aquesta reunió, es va presentar el document base des del qual s’iniciaran els treballs per definir el pla d’actuacions i indicadors de seguiment de l’evolució del consum d’antibiòtics.

Posteriorment arribarà el torn a l’elaboració de plans sanitaris sectorials, en els quals s’inclourà, per exemple, el control de malalties, en què estaran incloses les d’origen víric i bacterià. També apareixeran mesures de gestió de medicaments, control de moviments d’animals, maneig d’animals entès com a benestar dels caps de bestiar i mesures de bioseguretat i higiene.

tracking